Η συμπεριφορά του Έλληνα τουρίστα πριν και μετά την κρίση - Φλεβάρη, Μαρία Ελενα (2021)
Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Όσο πιο αβέβαιο το οικονομικό περιβάλλον, τόσο πιο δύσκολη η ανάπτυξη όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα όπου υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα. Ακόμα και ο τουρισμός που αποτελεί κυρίαρχη βιομηχανία, έχει δεχτεί σημαντική μείωση που προσδιορίζεται από την καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών. Πλέον οι τουρίστες δεν μπορούν να διαμείνουν για πολλές μέρες σε ένα τόπο και για αυτό έχουν μειωθεί σημαντικά οι τουριστικές διανυκτερεύσεις. Παράλληλα έχουν μειωθεί οι καταναλωτικές δαπάνες των τουριστών σχετικά με φαγητό, ποτό και δώρα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα τόσο των οικονομικών συγκυριών όσο και των πολιτικών καταστάσεων. Η μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών αποδεικνύει τις ισχύουσες τάσεις της αγοράς και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους αρμόδιους φορείς. Έτσι η παρούσα εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει την συμπεριφορά και την ψυχολογία του Έλληνα τουρίστα όπως αυτή διαμορφώνεται πριν και μετά την οικονομική κρίση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ληφθούν πολιτικές και στρατηγικές ανάπτυξης του κάθε τόπου σύμφωνα με τα σύγχρονα τουριστικά κριτήρια ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη ικανοποίηση των απαιτήσεων των σύγχρονων τουριστών καθώς και συνεχής οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.