Πολιτιστικός τουρισμός της νήσου Ρόδου - Κατσαρός, Ξενοφών (2021)
H Ελλάδα αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο και κάθε γωνιά της όσο απομακρυσμένη ή άγονη κι αν είναι μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά υπό την προϋπόθεση ότι οι τοπικοί άρχοντες θα ανακαλύψουν ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής και θα το προβάλλουν. Η Ρόδος είναι μια περιοχή απομακρυσμένη και η οποία έχει να παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία αξιόλογων φυσικών οικοσυστημάτων και πολιτιστικών μνημείων. Ο πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως ο καθρέφτης κάθε χώρας. Εκπροσωπεί επίσης τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, την κοινωνική αντίληψη, την νοοτροπία κάθε τόπου. Είναι παράγοντας ειρήνης και συμφιλίωσης ενώ αποτελεί το θεμέλιο ενός τόπου και μέσω του πολιτισμού έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει άλλες συνήθειες, άλλους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Είναι πηγή εσόδων, ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας, αρκεί βέβαια να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο και τα μέσα. Ο τουρισμός σήμερα αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και έχει εξελιχθεί σ' ένα σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό παράγοντα, συντελεστή κοινωνικών μεταλλαγών και φορέα πολιτισμικών σχέσεων. O τουρισμός προκαλεί πολύ μεγάλες διεθνείς και εγχώριες μετακινήσεις πληθυσμού, που συνεπάγεται σημαντικά έργα υποδομής και υποδοχής. Στην παρούσα εργασία θα εξετάσουμε τον πολιτιστικό τουρισμό και τις πολιτιστικές διαδρομές μέσα από την περίπτωση της Νήσου Ρόδου.