Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα: η περίπτωση της Σαντορίνης - Καφούρου, Θεολογίνη (2021)
Ο τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο για την σημερινή κοινωνία. Η παρούσα εργασία αναφέρεται, συγκεκριμένα, σε μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που ονομάζεται οινοτουρισμός, ο οποίος αποτελεί έναν δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο στην χώρα μας. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην εισαγωγική τοποθέτηση στο αντικείμενο της έρευνας για τον οινοτουρισμό. Γνωστοποιείται ο σκοπός και σημασία της έρευνας, καθώς επίσης και η μεθοδολογία που ακολουθείται έτσι ώστε να εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα. Το δεύτερο κεφάλαιο σχετίζεται με την γενικότερη έννοια του τουρισμού. Αναλύει τα είδη του τουρισμού, την έννοια του τουρίστα, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του. Επιπρόσθετα, ορίζεται το τουριστικό προϊόν. Ακολουθεί το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο εστιάζει στην έννοια του οινοτουρισμού. Αρχικά, παρουσιάζεται αναλυτικά η ιστορική εξέλιξη του οίνου στην Ελλάδα με την πάροδο των χρόνων. Αυτό γίνεται για να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα του οίνου στη ΄χωρά μας με το πέρασμα των ετών. Το κεφάλαιο συνεχίζεται με την έννοια και το περιεχόμενο του οινοτουρισμού καθώς επίσης και την ισχύουσα κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή εποχή. Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στο νησί της Σαντορίνης, καθώς επίσης και η έρευνα σε δείγμα επισκεπτών του νησιού σχετικά με τις αντιλήψεις για την πορεία του οινοτουρισμού στο νησί. Η εργασία ολοκληρώνεται με το πέμπτο κεφάλαιο στο οποίο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας και προτείνονται ορισμένα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προώθηση του οινοτουριστικού προϊόντος.