Στρατηγικός σχεδιασμός ξενοδοχείων Ομίλου Φεγγουδάκη - Αντζίνα, Βασιλική (2021)
Η ανάπτυξη του σωστού στρατηγικού σχεδιασμού είναι στοιχειώδης απαίτηση για την επιβίωση των σύγχρονων επιχειρήσεων, που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ ευμετάβλητο περιβάλλον, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Ένα επιτυχημένο στρατηγικό σχέδιο (Strategic Plan) πρέπει να είναι σαφές, σύντομο, περιεκτικό και να εκφράζει τις προοπτικές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του οργανισμού. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων στόχων, των σχεδίων υλοποίησης των στόχων, την διαρκή παρακολούθηση, τον έλεγχο αλλά και την διαρκή αναπροσαρμογή όλων των παραπάνω, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Η παρούσα εργασία αποβλέπει στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην τουριστικό τομέα του Νομού της Χίου, μέσα από μια επισκόπηση των οικονομικών, δημογραφικών και γεωγραφικών του χαρακτηριστικών και την κατάστρωση του Στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου «Fegoudakis Hotels and resorts», ώστε να εντοπιστούν οι προοπτικές ανάπτυξης του. Στην αρχή γίνεται μια αποσαφήνιση της έννοιας του στρατηγικού σχεδιασμού και την σημασίας του για την επιβίωση των σύγχρονων επιχειρήσεων. Μετά, παρουσιάζονται συνοπτικά τα βασικά δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και λοιπά χαρακτηριστικά του νησιού και της τουριστικής του ανάπτυξης. Στην συνέχεια, προχωράμε στο κύριο μέρος της εργασίας που είναι η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου «Fegoudakis Hotels and resorts». Αρχικά, παρουσιάζεται το εταιρικό προφίλ, η αποστολή, η φιλοσοφία και το όραμα του ομίλου, ώστε να αποκτήσουμε μια εικόνα για τον όμιλο. Στο τρίτο μέρος, γίνεται εκτενής ανάλυση του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος του, ώστε να σκιαγραφηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται, να φανερωθούν τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία του και να εντοπιστούν πιθανές ευκαιρίες και απειλές. Έπεται, η στοχοθεσία και η διαμόρφωση των στρατηγικών του ομίλου. Αναλύονται οι στόχοι, αναγνωρίζονται οι βασικές αποκλίσεις μεταξύ της παρούσας και της επιδιωκόμενης μελλοντικής του θέσης και προσδιορίζονται οι στρατηγικές, τις οποίες προτείνεται να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον και σε βάθος πενταετίας. Περιγράφονται αναλυτικά τα προγράμματα δράσης που θα ακολουθηθούν, παρουσιάζεται το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και προτείνονται μηχανισμοί ελέγχου. Ακολουθεί η χρηματοοικονομική του ανάλυση, με την χρήση κάποιων σημαντικών αριθμοδεικτών και καταρτίζεται το πλάνο χρηματοδότησης. Τέλος, γίνονται κάποιες μελλοντικές προτάσεις για την μακροημέρευση του