Αθλητικός τουρισμός: αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα: χαρακτηριστικά και προοπτικές ανάπτυξης - Σολωμός, Χρήστος (2021)
Ο τουρισμός παγκοσμίως αποτελεί σημαντικό τομέα εισφοράς εσόδων μιας χώρας και είναι ένας τομέας ο οποίος συνέχεια αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Ο τουρισμός διεισδύει και καλύπτει πολλά φάσματα της σημερινής κοινωνίας όπως έχει διαμορφωθεί, και συνεπώς επεκτείνεται και σε μορφές του εναλλακτικού τουρισμού, εκ των οποίων και ο αθλητικός τουρισμός που θα αναλυθεί εκτενώς σε επόμενα κεφάλαια. Εκτός από σημαντικό οικονομικό φαινόμενο, λόγω των εσόδων που εξασφαλίζει στην χώρα, πρώτα απ' όλα ο τουρισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, που αναπτύσσεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η μελέτη του ως φαινόμενο κοινωνικοοικονομικό. Μάλιστα εκεί έγκειται η σημασία της εξέτασής του στην παρούσα έρευνα, δηλαδή από κοινωνική και οικονομική άποψη. Ανάλογα με τους τύπους των χωρών, το κλίμα και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους διαμορφώνονται διαφορετικές δραστηριότητες και διαφορετικοί τύποι τουρισμού, τους οποίους θα διερευνήσει η παρούσα εργασία. Επίσης, για την μελέτη του τουρισμού εν γένει θα πρέπει να αναλυθούν οι βασικές έννοιές του, όπως τι συνιστά τουρισμό, ποιοί συμμετέχουν και με ποια κίνητρα. Στη συνέχεια, θα αναλυθεί πιο συγκεκριμένα η έννοια του αθλητικού τουρισμού, πότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται και πότε έλαβε αυτή τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα και ποιοι οι λόγοι που επέτρεψαν την άνθισή του. Ακόμα, θα εξεταστούν στοιχεία του αθλητικού τουρισμού όπως ποιοι προορισμοί ενδείκνυνται για αθλητικό τουρισμό, ποιες δραστηριότητες εμπλέκονται και εντάσσονται σε αυτόν. Στο κεφάλαιο τρία, γίνεται αναφορά στην ίδια την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των δρωμένων, όπως και στα προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζονται. Επιπλέον, διερευνάται τι οικονομικό αντίκτυπο έχει η διοργάνωση τέτοιων γεγονότων σε τοπικό επίπεδο και στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού στο οποίο εντάσσεται. Το κεφάλαιο τέσσερα πραγματεύεται περισσότερο λεπτομερειακά την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέροντας τις υπηρεσίες που υπάρχουν και παρέχονται για την ανάπτυξή του, όπως εγκαταστάσεις που συνοδεύουν τον αθλητικό τουρισμό, π. χ. ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που αποσκοπούν στην χαλάρωση των τουριστών. Εν συνεχεία, θα συζητηθούν αθλητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και πιο σημαντικά προτείνουν την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού όχι μόνο εγχώρια αλλά και σε διεθνές επίπεδο.