Χαρακτηριστικά και προοπτικές της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες μέσω της AIRBNB. Μία εμπειρική διερεύνηση (Πρωτογενής έρευνα με ερωτηματολόγια σε χρήστες της πλατφόρμας) - Χατζηπούφλη, Σμαράγδα (2021)
Τα τελευταία χρόνια, η Airbnb έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό, με εκατομμύρια τουρίστες να έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την υπηρεσία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εντοπιστούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και προοπτικές της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες μέσω της Airbnb. Για τη συγγραφή της εργασίας πραγματοποιήθηκε τόσο πρωτογενής όσο και δευτερογενής έρευνα. Η Airbnb αυτοπεριγράφεταιως μια έμπιστη κοινοτική αγορά για τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να καταγράφουν, να ανακαλύπτουν και να κάνουν κράτηση σε μοναδικά καταλύματα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας απλοί άνθρωποι εκμισθώνουν τους χώρους τους ως καταλύματα για τους τουρίστες. Αυτά τα καταλύματα περιλαμβάνουν τυπικά ένα ολόκληρο σπίτι (όπως ένα διαμέρισμα ή μια μονοκατοικία) ή ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε μια κατοικία όπου ο οικοδεσπότης είναι παρόν. Τα κίνητρα των τουριστών για την επιλογή της Airbnb έχουν διερευνηθεί σε μια σειρά από μελέτες. Η χαμηλή τιμή των καταλυμάτων μέσω της Airbnb, έχει αναγνωριστεί από όλες τις μελέτες μερικές φορές ως το πιο σημαντικό κίνητρο και άλλες φορές ως λιγότερο σημαντικό. Στην παρούσα εργασία επιχειρήθηκε η διερεύνηση των χαρακτηριστικών, της ικανοποίησης και των προθέσεων των Ελλήνων αναφορικά με τη χρήση της Airbnb. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εργασίας, εκτός από την θεωρητική επισκόπηση του θέματος, πραγματοποιήθηκε πρωτογενή ποσοτική ηλεκτρονική έρευνα με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε ένα τυχαίο δείγμα 722 ατόμων (εκ των οποίων 150 ήταν χρήστες της Airbnb). Από την ανάλυση των δεδομένων εξάχθηκαν σημαντικά συμπεράσματα για το προφίλ των Ελλήνων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Airbnb όπως για παράδειγμα ότι είναι κυρίως άνδρες, άγαμοι, νέοι σε ηλικία, απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ με μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών, δεν έχουν παιδιά, απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και έχουν χαμηλό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Επιπρόσθετα, από την στατιστική ανάλυση προέκυψαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του φύλου, της ηλικίας, του εκπαιδευτικού επιπέδου, της ύπαρξης ή μη παιδιών και διαφόρων παραγόντων ικανοποίησης των υπηρεσιών Airbnb. Τέλος, δημιουργήθηκε μία λογιστική παλινδρόμηση που δείχνει την πιθανότητα ένας τυχαίος Έλληνας δυνητικός τουρίστας να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες Airbnb.