Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη Χίο - Ζαμπετάκη, Αικατερίνη (2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως θέμα τον αγροτουρισμό και συγκεκριμένα την ανάπτυξη του στη Χίο. Ο αγροτουρισμός έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο του οργανωμένου μαζικού τουρισμού που συνδέεται με τα τρία «s» (sun, sand, sex). Παρόλο που άρχισε με αργούς ρυθμούς η ανάπτυξη του, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο μπορεί να αναπτυχθεί και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ύπαιθρο, να προσφέρει συμπληρωματικό εισόδημα στους αγρότες και να επιμηκύνει τη τουριστική περίοδο. Η Ελλάδα αποτελεί ιδανική χώρα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του αγροτουρισμού λόγω των φυσικών πόρων (πλούσια χλωρίδα και πανίδα) και των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (βουνά, λίμνες, φαράγγια, δάση, σπήλαια κ.λπ.) που διαθέτει. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στη σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική ανάπτυξη. Στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο του αγροτουρισμού ενώ στο τρίτο κεφάλαιο διερευνάται ο αγροτουρισμός στο νομό Χίου. Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζεται στον αγροτουρισμό τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Ακολουθεί το πέμπτο κεφάλαιο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ελλάδα. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται σύνδεση του αγροτουρισμού με τη γαστρονομία και στο έβδομο κεφάλαιο αναφέρονται τα νέα επαγγέλματα λόγω του αγροτουρισμού. Στο όγδοο κεφάλαιο τονίζεται ο σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Στο ένατο κεφάλαιο αναφέρονται οι δραστηριότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν τον αγροτουρισμό. Στο δέκατο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην έρευνα που έλαβε χώρα για τον αγροτουρισμό στη Χίο καθώς και στα αποτελέσματα της. Στο τελευταίο κεφάλαιο σημειώνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτουρισμού και τα συμπεράσματα.