Διαχείριση και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης επί κρουαζιεροπλοίου στους λιμένες με αφορμή την κρίση πανδημίας SARS-CoV-2: μελέτη περίπτωσης: Λιμένας Ηρακλείου Κρήτης - Καμπανά, Κυριακούλα (2021)
Η έξαρση της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο της ναυτιλίας και ιδιαίτερα τα επιβατηγά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία κατά κανόνα φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό επιβατών και πληρώματος σε κλειστούς και περιορισμένους χώρους. Οι διεθνείς περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα ταξίδια ήταν καταστροφικοί για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, η οποία εμφάνιζε ραγδαία άνοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εθνικοί και διεθνείς φορείς ασχολήθηκαν με την έκδοση οδηγιών και κανονισμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία, με τα λιμάνια να αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο και να αναγκάζονται να αναπτύξουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη διαφύλαξη της υγείας, όχι μόνο των επιβατών και του πληρώματος των πλοίων, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους οι λιμένες προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που ανέπτυξαν για αυτό το σκοπό και των καλών πρακτικών αντιμετώπισης στα πλοία και ιδιαίτερα στα κρουαζιερόπλοια. Για την επίτευξη των στόχων της μελέτης αξιοποιείται εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση αναφορικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ναυτιλίας και των λιμένων, ιδιαίτερα για την πρόσφατη κρίση της πανδημίας της COVID-19 και των άμεσων και έμμεσων συνεπειών της. Επίσης, επιλέχθηκε η μέθοδος της μελέτης περίπτωσης για το λιμένα του Ηρακλείου Κρήτης ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυσσόμενου λιμανιού της Μεσογείου, το οποίο εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών και επιβατηγών πλοίων, παρουσιάζοντας τα μέτρα και τους κανονισμούς που υιοθέτησε. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημαντικότητα ανάπτυξης και εφαρμογής νέων πρωτοκόλλων πρόληψης της εξάπλωσης του ιού, για την προστασία της δημόσια υγείας, την ανάγκη συνεργασίας με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς και τα εμπλεκόμενα μέρη για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, και τη σημασία ύπαρξης ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης πανδημίας από τους λιμένες ως συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό της επιλογής τους ως σημείο homeport και port of call κρουαζιέρας.