Η δημιουργία μαρίνας ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης νησιωτικών περιοχών - Μελέτη περίπτωσης: Νήσος Χίος (Καστέλλο) - Σαββάκη, Μαρία (2021)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση του ρόλου της δημιουργίας ενός τουριστικού λιμένα στις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και συγκεκριμένα της θαλάσσιας Ιδιωτικής Περιήγησης με μελέτη περίπτωσης τη νήσο Χίο. Στο θεωρητικό υπόβαθρο γίνεται μια εισαγωγική τοποθέτηση στο υπό μελέτη αντικείμενο της έρευνας, η οποία περιλαμβάνει τους στόχους, τις ερευνητικές υποθέσεις, τη δομή, τη μεθοδολογία κ.α. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το εννοιολογικό περιεχόμενο του τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών και την αναγκαιότητα για μια αειφορική τουριστική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη θαλάσσια ιδιωτική περιήγηση ως ειδική μορφή τουρισμού και αποτελεί μια από τις κυριότερες μορφές αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού. Επιπλέον πραγματοποιείται ανασκόπηση του κλάδου της θαλάσσιας ιδιωτικής περιήγησης στο διεθνή χώρο με σημαντική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης. Το yachting στην Ελλάδα έχει υψηλά περιθώρια ανάπτυξης. Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαδραματίζουν οι υποδομές των τουριστικών λιμένων και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτών. Το δύσκαμπτο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας περιορίζει δυστυχώς τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού. Στο τελευταίο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους μελετάται η περίπτωση της νήσου Χίου, των χαρακτηριστικών του νησιού και της περιοχής όπου θα δημιουργηθεί ο νέος τουριστικός λιμένας. Η διπλωματική εργασία στηρίχθηκε στη ποσοτική έρευνα με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων, τα οποία απευθύνθηκαν σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(stakeholders) που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα στη νήσο Χίο. Στο εμπειρικό μέρος της διπλωματικής εργασίας εμφανίζονται τα αποτελέσματα από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την πρωτογενή έρευνα και η ανάλυση τους όπως προέκυψε από τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS (version 25). Τέλος, παρατίθενται συμπεράσματα του θεωρητικού και εμπειρικού μέρους, μέτρα πολιτικής και ανάπτυξης, όπως επίσης και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.