Διαχείριση αποβλήτων και περιβαλλοντική πιστοποίηση και επίδραση στην ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων φιλοξενίας και τουριστικών προορισμών - Γραφάκος, Εμμανουήλ (2021)
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ειδικότερα σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, έχει θεσμοθετηθεί για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων ένα πλαίσιο που στοχεύει σε μια περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση, με στόχο πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα απόβλητα, να χρησιμοποιούνται, ώστε να σταματήσει η υπερβολική άντληση πόρων από τη φύση. Αυτή η διαχείριση, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας που εκτός από το επίπεδο της διαχείρισης των αποβλήτων, παρεμβαίνει κυρίως στο παραγωγικό μοντέλο, προς μια κατεύθυνση παραγωγής προϊόντων με περισσότερη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών που για την παραγωγή τους απαιτούν λιγότερες πρώτες ύλες, άρα και λιγότερες φυσικές πρώτες ύλες.