Η επίδραση της συμμετοχής σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης - Επισκόπου, Ευμορφία (2021)
Η δύναμη της υπαίθριας αναψυχής και των υπαιθρίων αθλητικών δραστηριοτήτων έγκειται στη δυνατότητα της να επεκτείνει την προσωπικότητα των ανθρώπων σε κάθε διάσταση, σωματική, διανοητική, συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική. Η υπαίθρια αναψυχή ορίζεται ως η αλληλεπίδραση µεταξύ µιας δραστηριότητας και ενός υπαίθριου φυσικού περιβάλλοντος που αναδημιουργεί ένα άτομο φυσικά, ψυχολογικά, συναισθηματικα, και κοινωνικά.. Η συµµετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα προάγει την πνευματική , ψυχική και σωματική υγεία του ατόµου που παίρνει µέρος σ΄ αυτά Φανερό είναι μέσα από την μέχρι τώρα δόμηση του κειμένου μας ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη μας. Ο άνθρωπος διαπιστώνει ότι η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη. Για να σωθεί ο πλανήτης, συνειδητοποιεί ότι πρέπει ν’ αλλάξει ο τρόπος ζωής και η επαφή του με το περιβάλλον καθώς και οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται και λειτουργεί η κοινωνία σήμερα Μέσα από την εργασία μας προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις απόψεις όσων ασχολούνται µε τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, αναφορικά με μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και αν διαμορφώνουν οικολογική συνείδηση μέσα από τη συμμετοχή τους στις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση μας καταγράψαμε τις απόψεις των ατόμων του ορειβατικού συλλόγου Ρόδου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώνουμε ότι η οικολογική συνείδηση των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής επηρεάζεται με συνέπεια να γίνονται περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνα άτομα. Επίσης κατανοούν ότι όταν γίνεται αλόγιστη χρήση του φυσικού περιβάλλοντος για την πραγμάτωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της φύσης με αποτέλεσμα την υποβάθμισή της.