Περιβαλλοντική εκπαίδευση και διαπολιτισμικότητα στο δημοτικό σχολείο: απόψεις εκπαιδευτικών - Κεχαγιά, Φλώρα (2021)
Με την παρούσα ερευνητική εργασία καταβάλλεται προσπάθεια να διερευνηθούν τα σημεία σύνδεσης δύο σύγχρονων εκπαιδευτικών τομέων, της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Υποδοχής της Ρόδου. Αρχικά στο θεωρητικό πλαίσιο παρουσιάζεται και αναλύεται ο κάθε κλάδος ξεχωριστά και εν συνεχεία πραγματοποιείται η σύνδεσή τους σε επίπεδο ορισμών, σκοπού και στόχων, αλλά και σε επίπεδο αρχών. Επιμέρους στόχοι της εργασίας στο ερευνητικό μέρος, πλέον, είναι να εξεταστούν οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι απόψεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, μεμονωμένα, καθώς και για την πιθανή σύνδεση των δύο τομέων, με απώτερο σκοπό την ορθότερη και καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερης γλώσσας, μέσω περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από τους δίγλωσσους μαθητές/τριες των Δημοτικών Σχολείων στο νησί της Ρόδου. Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι τόσο για τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, επομένως και για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, όσο και για τα ζητήματα διαπολιτισμικής φύσεως και κατ’ επέκταση για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Τέτοιου είδους ζητήματα απασχολούν, πλέον, τις περισσότερες σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες και το γεγονός αυτό συνεπάγεται πως και οι σχολικές μονάδες έρχονται αντιμέτωπες μ’ αυτά, αφού το σχολείο είναι κρίκος της αλυσίδας που συγκρατεί τις δομές μιας κοινωνίας, ενός τόπου, ολόκληρου του πλανήτη.