Οι απόψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή - Βαλατσός, Γεώργιος (2021)
Στην εργασία αυτή εξετάζονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή. Αποτελείται από θεωρητικό και ερευνητικό μέρος, έτσι ώστε να πετύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από τη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών, καλύπτοντας όλες τις οπτικές γωνίες. Στο θεωρητικό μέρος καθορίζονται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την πλήρη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι αιτίες και οι συνέπειες αυτής. Αποσαφηνίζονται επίσης ορισμένες ορολογίες οι οποίοι σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και το οικολογικό αποτύπωμα. Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει καθοριστική σημασία στην καθιέρωση της περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η οποία περιγράφεται με τις βασικές αρχές της, τους επιμέρους θεματικούς άξονες και τους στόχους που πηγάζουν από αυτούς. Τέλος, γίνεται η συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής με την νόσο COVID-19, υπογραμμίζοντας το πώς μπορεί η πανδημία να αλληλεπιδρά με την μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος. Στη συνέχεια ακολουθεί το ερευνητικό μέρος, όπου με τη χρήση των εργαλείων της στατιστικής, επεξεργάζονται τα δεδομένα του δείγματος και καθορίζονται λεπτομερώς οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω στην κλιματική αλλαγή.