Διερεύνηση των γνώσεων και απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νήσου Ρόδου για την εφαρμογή περιβαλλοντικών προγραμμάτων με την μέθοδο project - Δεριζιώτη, Ελένη (2021)
Η ανάγκη ενσωμάτωσης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) στην καθημερινή πραγματικότητα του σχολείου, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Το σχολείο είναι το κλειδί στην δημιουργία ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών, πολιτών που θα διεκδικήσουν το δικαίωμα του πλανήτη μας να ‘παραμείνει ζωντανός’, όχι μόνο για τους ίδιους , αλλά και για τις επόμενες γενιές. Παρόλη, όμως, την 40ετή πλέον θητεία της ΠΕ μέσα στα ελληνικά σχολεία, η ΠΕ εξακολουθεί να ψάχνει να βρει την θέση της μέσα σε αυτά. Η παρουσία Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΠΕ) είναι ιδιαίτερα μικρή και οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ‘αμήχανα’ μπροστά στις απαιτήσεις αυτής της καινοτόμου εκπαίδευσης, η οποία με νέες τεχνικές διδασκαλίας, όπως η μέθοδος Project, είναι απαραίτητο να εισβάλει στην καθημερινότητά τους και να ταράξει την διδακτικές τους πρακτικές. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια να εντοπισθούν τα αίτια τα οποία στέκονται εμπόδιο στην καθιέρωση της ΠΕ μέσα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που οι εκπαιδευτικοί διστάζουν να ασχοληθούν με ΠΠΕ και την εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου Project. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εστιάζει στις αντιλήψεις και τις γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την ΠΕ και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς και των επιμορφωτικών τους αναγκών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια ποσοτική έρευνα, με εργαλείο το ερωτηματολόγιο. Πληθυσμός της έρευνας αποτέλεσαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου και τα ερωτηματολόγια τα οποία συγκεντρώθηκαν ανέρχονται στον αριθμό 189. Όσον αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με την υλοποίηση ΠΠΕ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμάει πως οδηγεί στην υιοθέτηση ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, όμως λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες της έρευνας έχουν αναλάβει να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν κάποιο ΠΠΕ. Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η έλλειψη ενημέρωσης και η βοήθεια από ειδικούς σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η έλλειψη χρόνου και η πίεση για την ολοκλήρωση της ύλης και η ανελαστικότητα του ωρολογίου προγράμματος είναι οι κυριότερες δυσκολίες τους. Αναφορικά με την επιμόρφωσή τους οι κατευθύνσεις για τον τρόπο υλοποίησης ενός προγράμματος ΠΕ και το πώς εφαρμόζεται η ΠΕ μέσα στην τάξη διαφαίνεται να είναι το ζητούμενό τους.