Τα περιβαλλοντικά προγράμματα στην προσχολική εκπαίδευση: απόψεις γονέων των νηπίων στα σχολεία της Ρόδου - Τζιτζινίκα, Όλγα (2021)
Η περιβαλλοντική κρίση που σημειώνεται ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια εμφανίζει τα αποτελέσματά της, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Δυστυχώς, το περιβάλλον, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, δέχεται αρκετές αρνητικές επιρροές και επιβαρύνεται. Για το λόγο αυτό βασική ενέργεια όλων μας αποτελεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, η οποία θα ήταν καλό να ξεκινάει από τη προσχολική ηλικία, καθότι τότε ο καθένας υιοθετεί συνήθειες και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Η παρούσα μελέτη, με τίτλο «Τα περιβαλλοντικά προγράμματα στην προσχολική εκπαίδευση: Απόψεις γονέων των νηπίων στα σχολεία της Ρόδου» πραγματεύεται τη διερεύνηση των απόψεων που έχουν διαμορφώσει οι γονείς όσον αφορά τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης, στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αγωγής. Γίνεται προσπάθεια, με τη βοήθεια της ποσοτικής μεθοδολογίας και τη χορήγηση ενός ερωτηματολόγιου να καταγραφούν οι απόψεις των γονέων, σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι εκπαιδευτικοί καθίστανται αρωγοί της διαδικασίας αυτής. Παράλληλα, εξετάζεται τόσο η σχέση των ίδιων των γονέων με ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον, αλλά και ο ρόλος της πολιτείας στις προσπάθειες των γονέων και των εκπαιδευτικών. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στη διαδικασία διάπλασης του χαρακτήρα και της προσωπικότητας ενός νεαρού ατόμου και κρίνεται σύμφωνα με τις απόψεις των γονέων απαραίτητο στοιχείο της εκπαίδευσης νηπίων για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης από μικρή ηλικία καθώς υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διδάσκεται στο νηπιαγωγείο. Παρατηρείται επίσης η σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει η οικογένεια στο να διαμορφώσουν τα νήπια φιλοπεριβαλλοντικές αξίες και στάσεις. Σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος της πολιτείας, ο οποίος οφείλει να είναι ενεργός σε ότι αφορά την επιμόρφωση των νηπιαγωγών, καθώς θα πρέπει να στηρίζει κάθε προσπάθεια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που καταβάλλεται στο νηπιαγωγείο.