Δυνατότητες ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας: το παράδειγμα του Αρχαγγέλου της Ρόδου - Γιασιράνη, Αικατερίνη (2021)
Ο τρόπος που δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος έχει οδηγήσει σε έξαρση περιβαλλοντικών προβλημάτων και έχει υποστηριχθεί πως η επιζήμια συμπεριφορά προκαλείται από την αδυναμία κατανόησης της περιβαλλοντικής αειφορίας. Οι γνώσεις και οι απόψεις των κατοίκων μιας κοινωνίας αποτελούν σημαντικά δεδομένα για την αποτίμηση της κατάστασης και στη συνέχεια την εφαρμογή μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που έχει υποστεί το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της περιοχής. Παράλληλα, έχει υποστηριχθεί πως εξίσου σημαντική είναι πρωτίστως η ενημέρωση. Η διάδοση της περιβαλλοντικής πληροφορίας μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνική αλλαγή, όσον αφορά την περιβαλλοντική ευαισθησία, στάση και κινητοποίηση των πολιτών. Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, στην πλειονότητά τους ευαισθητοποιούνται σε ένα ζήτημα, όταν το ζήτημα αυτό πιστεύουν ότι τους αφορά άμεσα, όπως είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Προκειμένου να διερευνηθούν λοιπόν οι δυνατότητες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σε 63 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, στην Δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου του Νομού Δωδεκανήσου.