Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών: απόψεις νηπιαγωγών για την παιδαγωγική αξιοποίησή του στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία - Παραφέλα, Δήμητρα - Μαρίνα (2021)
Στην παρούσα έρευνα το θέμα της μελέτης είναι: "το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών αναφορικά με τις απόψεις των νηπιαγωγών για την παιδαγωγική αξιοποίησή του, στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία". Η παρούσα εργασία, αποτελείται απο δύο μέλη και ο κορμός της στηρίζεται στη βιβλιογραφική διερεύνηση, στη μελέτη συγγραμμάτων και πηγών, με πυρήνα τη θεματολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης για την Αειφορία και στο φυσικό αξιοθέατο του νομού Σερρών, που είναι το Σπήλαιο Αλιστράτης. Το δεύτερο μέρος της διπλωματικής εργασίας, είναι το ερευνητικό. Αξίζει να τονιστεί, ότι η επιλογή του μεθοδολογικού εργαλείου της έρευνας μας προσεγγίστηκε απο την ημι-δομημένη συνέντευξη, η οποία διενεργήθηκε ποιοτικά και κατασκευάστηκαν οι ερωτήσεις, έτσι ώστε να καλύπτουν το περιεχόμενο της διερεύνησης του σκοπού και των στόχων που έχουν τεθεί προς μελέτη. Προτάσσονται δύο θεματικοί άξονες, ο ένας εκ των οποίων είναι ο περιβαλλοντικός-παιδαγωγικός και ο δεύτερος είναι ο οικονομικός. Το δείγμα της παρούσας έρευνας, αποτέλεσαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας του δήμου Σερρών, οι οποίοι εργάζονται στα νηπιαγωγεία του νομού των Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας, είναι η ανάδειξη του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών και η αξιοποίσηση του παιδαγωγικά με διάφορες μεθόδους τεχνικές, έτσι ώστε να προάγει την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Όσον αφορά τους στόχους της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του του σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών για παιδαγωγικές δραστηριότητες, αναφορικά με τους/τις μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και επιμερίζεται σε κατηγορίες, ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τον εμπλουτισμό των γνώσεων, την καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικών αξιών και την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων, την αναπτυξη ικανοτήτων και την ενεργό συμμετοχή σε δράσεις. Από την ανάλυση των ερωτήσεων, η έρευνα έδειξε ότι το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών ως φυσικό αξιοθέατο, θεωρείται ως κατάλληλος και ελκιστικός προορισμός, που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παιδαγωγική διαδικασία, σχετικά με την εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία.