Μελέτη αστικού περιβάλλοντος στην περιοχή Μοσχάτου Αττικής - Ζαχαρίου, Γεώργιος (2021)
Η παρούσα μελέτη ακολουθεί μια προηγούμενη έρευνα (Τσακίρης, Καΐλα, 2017), η οποία επεδίωκε την κατασκευή και επικύρωση στην ελληνική πραγματικότητα ενός νέου εργαλείου για την αξιολόγηση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, με βάση καταστάσεις που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση και οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν δυνητικά αγχωτικές για τους κατοίκους των πόλεων. Το εργαλείο αποκαλείται «Δείκτες Αντιληπτής Οικιστικής Περιβαλλοντικής Ποιότητας και Σύνδεση με τη Γειτονιά» (Bonaiuto, Fornara, & Bonnes, 2015) και περιλαμβάνει έναν κατάλογο 44 ερωτήσεων κατανεμημένων σε 14 δείκτες (Αρχιτεκτονικός Χώρος, Προσβασιμότητα, Χώροι Πρασίνου, Περιβαλλοντική Υγεία, Χαλαρωτικός / Αγχωτικός Τρόπος Ζωής, Ενεργητικός / Ανιαρός Τρόπος Ζωής, Μέσα Μεταφοράς, Κοινωνική Φροντίδα, Αθλητικές Υπηρεσίες, Εμπορικές & Οικονομικές Υπηρεσίες, Συντήρηση, Ασφάλεια, Κοινωνικές Σχέσεις, «Σύνδεση με τη Γειτονιά»). Κάθε ερώτηση αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες σύμφωνα με την υποκειμενική έκταση της ενόχλησης σε μια επτάβαθμη διαβαθμιστική κλίμακα τύπου Likert (από το 1 «Διαφωνώ Απόλυτα» έως το 7 «Συμφωνώ Απόλυτα»). Η έρευνα έδειξε ότι, σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι του Μοσχάτου Αττικής είναι σχετικά ικανοποιημένοι στους περισσότερους τομείς, ο τρόπος ζωής τους δεν είναι πιεστικός, ενώ νιώθουν συνδεδεμένοι με τη γειτονιά τους. Εκφράζουν, ωστόσο, μια μικρή δυσαρέσκεια για τις αθλητικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το φύλο, τις ηλικιακές κατηγορίες, το επίπεδο εκπαίδευσης, την επαγγελματική κατάσταση και το χρόνο διαμονής των κατοίκων στην περιοχή έδειξε ότι το τελευταίο κριτήριο (χρόνος διαμονής) είναι αυτό που διαφοροποιεί περισσότερο τις απόψεις των κατοίκων.