Οι στόχοι της agenda 2030 της UNESCO για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη θεματολογία των σχολικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: μελέτη περίπτωσης - Παπαδάκη-Χουρδάκη, Άννα (2021)
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση βασίζεται στις κοινωνικές, φυσικές και βιολογικές επιστήμες, ενώ η εφαρμογή της ενθαρρύνει τους μαθητές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά με βάση την ευαισθητοποίηση, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που εμπεριέχονται σε αυτές. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το περιεχόμενο των στόχων της Agenda 2030 της UNESCO ως προς την εφαρμογή τους στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διενεργούνται στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση εφαρμογής των στόχων της Agenda 2030 της UNESCO στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η ενημέρωση που έχουν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς τους στόχους της Agenda 2030, η διάκριση των στόχων της που αντιπροσωπεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς και η διάκριση των στόχων οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν μέσω της υλοποίησης νέων προγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό διενεργήθηκε ποσοτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 174 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ενημερώνονται για σχετικά θέματα κυρίως από βιβλία εκτός Αναλυτικού Προγράμματος, το διαδίκτυο, και συναδέλφους/φίλους και έχουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία και περαιτέρω ανώτερες σπουδές χωρίς απαραίτητα, όμως, να έχουν εφαρμόσει Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μολονότι δε φαίνεται να δίνουν ξεχωριστή έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ωστόσο εκφράζουν ένα κοινό ενδιαφέρον στις θεματικές που εξετάζονται. Στην πλειοψηφία τους, δείχνουν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν Περιβαλλοντικά Προγράμματα στο τρέχον σχολικό έτος με σχετικά αντικείμενα, αλλά δηλώνουν έντονα την ανάγκη για προσωπική επιμόρφωση και ενσωμάτωση αυτών των στόχων στα ελληνικά σχολεία.