Περιβαλλοντικές πολιτικές: παραδείγματα και προβληματισμοί - Πιτταροκοίλη, Αικατερίνη (2021)
Αντικειμενικός στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των περιβαλλοντικών πολιτικών και των παραδειγμάτων που παρατίθενται για τα ευρωπαϊκά κράτη που ακολούθησαν συγκεκριμένες πολιτικές σχετικά με την διατήρηση και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Αναφέρονται προβληματισμοί σχετικά με τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Και πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την περιβαλλοντική πολιτική των κρατών της Ε.Ε. Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε αρχικά ήταν η κλασική διοικητική προσέγγιση, στηριζόμενη σε νομοθετήματα που αποφασίζονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζονται με ενιαίο τρόπο από τα κράτη μέλη. Οι ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις είχαν ως επί το πλείστον την μορφή οδηγιών που καθόριζαν ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αφήνοντας στα κράτη μέλη την ευχέρεια να επιλέξουν τις μεθόδους με τις οποίες θα μετέφεραν τις διατάξεις στο εθνικό δίκαιο για να επιτύχουν τους στόχους.