Πως ο εσωτερικός και ο εξωτερικός έλεγχος επηρεάζει την αποδοτικότητα και συμπεριφορά των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στις περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Λώλης, Γεώργιος (2021)
Οι σύγχρονες κοινωνίες και οι οικονομίες που αναπτύσσουν, καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη συγκεκριμένων νομοθετικών -και μη- κανόνων, που να είναι σε θέση να ρυθμίζουν όλες τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί. Εξίσου αναγκαία είναι και η τήρηση των προτύπων που θεσπίζονται σχετικά με την λογιστική απεικόνιση αλλά και την γενικότερη λογιστική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν οι σύγχρονες οικονομικές μονάδες. Η εξέλιξη των οικονομιών έχει επιφέρει μια σειρά αλλαγών στον τρόπο που θα πρέπει οι επιχειρήσεις να συντάσσουν τους ισολογισμούς τους αλλά και στον έλεγχο που θα πρέπει να τους ασκείται προκειμένου να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύονται στις λογιστικές τους καταστάσεις. Η κείμενη νομοθεσία έχει ορίσει μια σειρά από κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι επιχειρήσεις ανάλογα με την μορφή και το οικονομικό τους μέγεθος. Το ευμετάβλητο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες και, ταυτόχρονα, ο μεγάλος όγκος και η πολυπλοκότητα των συναλλαγών, η κατάχρηση εξουσίας της διοίκησης και ο ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος σφαλμάτων στους οργανισμούς, καθιστούν απόλυτα σημαντικό τόσο τον Εσωτερικό, όσο και τον Εξωτερικό Έλεγχο. Επομένως, η ανάπτυξη και η εφαρμογή αποτελεσματικών Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά και Εξωτερικού Ελέγχου στους οργανισμούς, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέτρα που μπορούν να λάβουν, προκειμένου να περιορίσουν ή σε ιδανικό βαθμό να εξαλείψουν πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την έννοια, την σημασία και τις σημαντικότερες διαδικασίες από τις οποίες αποτελείται ο εσωτερικός και ο εξωτερικός έλεγχος των επιχειρήσεων και οργανισμών. Μόνιμη σκέψη και επιδίωξη κατά την συγγραφή της παρούσας εργασίας ήταν η όσο το δυνατόν πιο κατανοητή και αντιληπτή καταγραφή της προκειμένου και παρά τις περιπλοκότητες της υφιστάμενης νομοθεσίας, εξειδίκευσης του επαγγέλματος του ελεγκτή και των υφιστάμενων θεσμικών οργάνων να γίνει απόλυτα αντιληπτή στον αναγνώστη που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες που θα ήταν απαραίτητες σε διαφορετική περίπτωση για την κατανόησή της.