Έρευνα πάνω στα 3 μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης των ανεπτυγμένων χωρών (Αγγλοσαξωνικό, Ιαπωνικό, και Γερμανικό). Πώς μπορούν να εφαρμοστούν στους διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας - Μιχαλιός, Μιχάλης (2021)
Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη 4 μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης και εφαρμογή αυτών στον ελληνικό επιχειρησιακό κόσμο, με κύριο τομέα την ελληνική ναυτιλία. Για να επιτευχθεί ο σκοπός και οι στόχοι της εργασίας κρίθηκε απαραίτητο να προσδιοριστεί μία μεθοδολογία η οποία θα μας δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα αντικειμενικά αποτελέσματα και συμπεράσματα. Για τα όλα κεφάλαια της εργασίας χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία της δευτερογενούς έρευνας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συλλογή δεδομένων από βιβλιογραφικές και ερευνητικές πηγές. Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης δίνοντας έναν ορισμό εξηγώντας παράλληλα κάποια χαρακτηριστικά της. Επίσης περιγράφει τα συστήματα της εταιρικής διακυβέρνησης (εσωτερικό και εξωτερικό) και παρουσιάζει την πορεία και εξέλιξη της εταιρικής διακυβέρνησης διαχρονικά τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει διαφορετικά μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης με βάση 1) την περιοχή/χώρα στην οποία το σύστημα έχει σχεδιασθεί και 2) τις διαστάσεις του μοντέλου. Αναλύονται εκτενώς το Αγγλοσαξωνικό, το Γερμανικό, το Ιαπωνικό και το Σκανδιναβικό μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, δίνοντας με λεπτομέρεια τα κύρια χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά κάθε προσέγγιση μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης δίνει έμφαση σε διαφορετικές διαστάσεις όσον αφορά τους ρόλους και τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου. Οι προσεγγίσεις αυτές είναι το Μοντέλο Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (Advisory Board model), το Πατρονιστικό Μοντέλο (Patron Model), το Συνεργατικό Μοντέλο (Co- Operative Model), το Μοντέλο Ομάδας Διαχείρισης (Management Team Model) και το Μοντέλο Πολιτικής Συμβουλίου (Policy Board Model). Το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει την δομή της εταιρικής διακυβέρνησης σε ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στις χώρες των διαφορετικών μοντέλων. Ο Πίνακας 4.1 δίνει την παγκόσμια κατάταξη των ναυτιλιακών εταιρειών βάση της χωρητικότητας των πλοίων τους. Η ανάλυση βασίζεται στις παρακάτω εταιρείες:  APM – Maersk (Σκανδιναβικό Μοντέλο)  Mitsui OSK Lines ( Ιαπωνικό Μοντέλο)  Hapag Lloyd (Γερμανικό Μοντέλο)  ZIM Intergated Shipping Services (Αγγλοσαξωνικό Μοντέλο) Το πέμπτο κεφάλαιο αναλύει την έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Παρουσιάζει αναλυτικά τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες εξηγώντας κάποια χαρακτηριστικά των πρακτικών αυτών.