Πλάνο διαχείρισης ενεργειακής απόδοσης πλοίων (SEEMP) - Καλογεράκου, Παναγιώτα (2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη θεματική ενότητα του Σχεδίου Διαχείρισης Αποδοτικότητας της Ενέργειας του Πλοίου (SEEMP). Αυτό το σχέδιο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της αναγκαιότητας για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Θεσπίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) σε συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα που είναι προσκείμενη σε ναυτιλιακά ζητήματα. Στην εν λόγω εργασία, αρχικά γίνεται αναφορά στην πορεία εξέλιξης της ιδέας του SEEMP -και την σημασία που είχε η απόφαση αυτή, μέσα στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προβλήματος. Αναφορικά, υπό τη αιγίδα της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC), του ΙΜΟ, θεσπίζεται τόσο το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, όσο και το μελλοντικό. Στη συνέχεια της εργασίας καταγράφεται αναλυτικά η προσέγγιση βέλτιστης πρακτικής για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του πλοίου και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την διατήρηση της ενέργειας επί του πλοίου. Ωστόσο, η μελέτη αυτή αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στον μακροσκοπικό προσδιορισμό της σχέσης κόστους-οφέλους κάθε μεθόδου. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι τρόποι βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας με γνώμονα την συμφιλίωση του στόλου με το περιβάλλον, μέσα στα ρεαλιστικά και αυστηρά πλαίσια της οικονομικής πολιτικής των ναυτιλιακών εταιριών.