Τα P&I Clubs και τα IG - Προυσαεύς, Ευάγγελος (2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τον ρόλο των P&I Clubs και του IG στην ναυτική ασφάλιση. Σε σχέση λοιπόν με αυτό το σκοπό, η πτυχιακή έχει τους παρακάτω στόχους: α) να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ναυτική ασφάλιση και τα ναυτικά ατυχήματα, β) να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των P&I Clubs και του IG σχετικά με την ναυτική ασφάλιση και γ) να διερευνήσει τις απόψεις των στελεχών της ναυτιλίας σχετικά με την λειτουργία των P&I Clubs και του IG. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης ναυτικών ατυχημάτων είναι το κακό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μελών του πληρώματος του πλοίου και των εργαζόμενων του λιμανιού, καθώς και επίσης η κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών του ίδιου πληρώματος, το ανθρώπινο λάθος, η κούραση του προσωπικού, η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης των πληρωμάτων σε θέματα που είναι σχετικά με την ναυτική ασφάλεια και την διαχείριση των κρίσεων κατά την διάρκεια του ταξιδιού, οι καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές και οι μηχανικές βλάβες.