Στρατηγική μελέτη των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της ναυτιλίας με μέγιστη αναφορά στην Cosco και ειδικότερα στον κλάδο τακτικών γραμμών - Χρόνης, Ιωάννης (2021)
Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει προσφέρει μια σημαντική αλλαγη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται τα εμπορευματα ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα κάτα τις τελευταίες δεκαετίες , και ύστερα από τις πολυάριθμές καινοτομίες στην τεχνολογία και στην ναυπήγηση μεγαλύτερων πλοίων που είναι και πιο αποτελεσματικά σε θέματα κόστους, η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει συμβάλλει στη μεγάλη έκταση και στη ανάπτυξη των οικονομικών συνθηκών αρκετών χωρών. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνος για την ευχέρεια στην διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου και της ευημερίας των ανάλογων κρατών είναι η ναυτιλία τακτικών γραμμών. Σε αυτή την πτυχιακή θα γίνει παρουσίαση της ναυτιλιας τακτικών γραμμών. Από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα έχουν λάβει μέρος πολλές αλλαγές σε αυτή την βιομηχανία. Πολλά γεγονότα, συμβάντα και τεχνολογικές βελτιώσεις έχουν προκαλέσει την εξέλιξη αυτής της αγοράς σε έναν πολύ κερδοφόρο κλαδό της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Παρ’όλα αυτά, η συνεχής ύπαρξη ανταγωνισμού δημιουργούσε πιέσεις στους μετέχοντες με σκοπό την μείωση του κόστους υπηρεσίας και την αύξηση των εξυπηρετούμενων πελάτών. Διάφορες αθέμιτες τακτικές όπως η ίδρυση Συνδιάσκεψεων για την μείωση του ανταγωνισμού και τον έλεγχο των τιμών έχουν πλέον αντιμετωπισθεί από διεθνείς νομοθεσίες. Αυτό το γεγονός έχει ωθήσει τις ναυτιλιακές εταιρίες τακτικών γραμμών στο να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσω θεμιτών εμπορικών πρακτικών, όπως οι συνεργασίες. Μια από αυτές τις μορφές είναι η διεξαγωγή εξαγορών και συγχωνεύσεων, η οποία επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρίες τακτικών γραμμών να επεκταθούν τόσο στην οριζόντια, όσο και στην κάθετη ολοκλήρωση, να διαφοροποιήσουν τις παροχές τους και να ενισχύσουν έτσι την ανταγωνιστηκοτητά τους και να αυξήσουν την πελάτεία, τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη. Στα πλαίσια αυτά έχει εξετασθεί μια μελέτη περίπτωσης της κινέζικης εταιρίας Cosco, η οποία είναι μια μεγάλη εταιρία με κύρια δραστηριότητα στην ναυτιλία τακτικών γραμμών, η οποία έχει επεκταθεί τοσο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεών όσο και άλλων μορφων συνεργασιών τόσο οριζοντίως σε άλλους ναυτιλιακούς τομείς, όσο και καθέτως κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας,την διαφοροποίηση των προσφερόμενων υπηρεσίων για αύξηση των πελατών, την αύξηση της παρεχομένης αξίας προς τους καταναλωτές, με σκοπό πάντα την αύξηση και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στα πλαίσια τις αγοράς.