Ναυτιλιακά πληροφοριακά συστήματα - Γκούλης, Δημήτριος Χρήστος (2021)
Η ελληνική ναυτιλία είναι μια εξαγωγική βιομηχανία που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, γεφυρώνοντας συστηματικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και συμβάλλοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλους τους παραγωγικούς τομείς καθώς και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η εξέλιξή της αποτελεί πρωταρχικό λόγο για τον οποίο ο ναυτιλιακός τομέας θα πρέπει να μελετάται και να αναφέρεται ως αυτόνομος και ανεξάρτητος οικονομικός παράγοντας εξέχουσας σημασίας. Η ελληνική ναυτιλία κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τον αριθμό των πλοίων και τους όρους χωρητικότητας. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις είναι πολύπλοκοι οργανισμοί που καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο δεν έχει γεωγραφικά όρια. Οι ιδιαιτερότητες αυτού του περιβάλλοντος επιβάλλουν στις επιχειρήσεις επιλογές που συνδράμουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, όπως η διαφοροποίηση του τόπου λειτουργίας πλοίων και γραφείων αλλά και του θεσμικού πλαισίου τους και η απασχόληση σε αυτές πολυπολιτισμικού ανθρώπινου δυναμικού. Αυτές οι παράμετροι οδηγούν αναπόφευκτα σε προσαρμογές που αφορούν την οργάνωση και τη διοίκηση των επιχειρήσεων προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς τους. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον κλάδο της ναυτιλίας σε συνδυασμό με την ανάγκη για γρήγορη και σωστή πληροφόρηση έκαναν τα Πληροφοριακά Συστήματα βασικό εργαλείο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Οι εφαρμογές των Πληροφοριακών Συστημάτων ολοένα και αυξάνονται καθώς και οι απαιτήσεις της διοίκησης και των εφοπλιστών είναι σε υψηλά επίπεδα. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλιακής επιχείρησης και την ανάγκη υιοθέτησης των κατάλληλων προγραμμάτων λογισμικού προκειμένου να επιτευχθεί τόσο ο σχεδιασμός των δράσεων της όσο και η αποτελεσματική της λειτουργία στο ευρύτερο φάσμα των αναγκών της.