Η αντίδραση της αγοράς σε μεταχειρισμένα και νεόκτιστα πλοία σε περιόδους οικονομικών κρίσεων - Ιωαννίδη-Καλλέργη, Σελένα (2021)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία αντικείμενο μελέτης είναι η αντίδραση της αγοράς σε μεταχειρισμένα και νεόκτιστα πλοία σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην χρηματοπιστωτικη και παγκόσμια οικονομική κρίση του Σεπτέμβριου του 2008. Η ναυτιλία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, συμβάλλει θετικά στην οικονομία μιας χώρας και είναι ένας από τους κλάδους ο οποίος επηρεάστηκε σχεδόν άμεσα από την τρέχουσα οικονομική αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, σημειώνοντας μεγάλη μείωση στις τιμές τόσο των ναύλων, όσο και των αξιών των πλοίων. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η αντίδραση των πλοιοκτητών/εφοπλιστών, των ανθρώπων δηλαδή που παραχωρούν και διαθέτουν τα πλοία τους για την εκτέλεση του θαλάσσιου μεταφορικού έργου έναντι ανταλλάγματος. Στην προσπάθεια τους λοιπόν, να εκμεταλλευτούν ή να αντιμετωπίσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την υπάρχουσα συγκυρία, προβαίνουν ανάλογα σε αγοραπωλησίες πλοίων και παραγγελίες νέων κατασκευών σε ναυπηγεία ή σε scrapping των παλαιότερων και οικονομικά ασύμφορων να διατηρηθούν πλοίων. Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουν δυναμικά στην προσφορά των διαθέσιμων πλοίων και κατάλληλων προς μεταφορά πλοίων. Η δυναμική ισορροπία, ή μάλλον ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης στην ναυτιλιακή αγορά καθορίζει την κίνηση της ναυτιλίας στον κύκλο που αυτή κάνει. Ο ναυτιλιακός κύκλος ερμηνεύει τη μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσιάζει η ναυτιλιακή αγορά, είναι μια σειρά εναλλασόμενων φάσεων της οικονομικής δραστηριότητας και προκαλούνται όπως αναφέρθηκε από την ανισορροπία μεταξύ της προσφερόμενης χωρητικότητας και της ζήτησης, δηλαδή από υπερβολική προσφορά ή έλλειψη πλοίων. Έναν έντονο κύκλο έζησε ο κλάδος των φορτηγών πλοίων της εμπορικής ναυτιλίας την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Έντονο, με την έννοια ότι η απόσταση μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού σημείου ήταν πολύ μεγάλη. Η ταχύτητα αλλαγής της ανοδικής πορείας σε καθοδική, ήταν πρωτοφανής, καθώς ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της κορυφής και της κατάρρευσης αποδείχτηκε εντυπωσιακά μικρός. Αυτή η πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται σ’ αυτόν τον πρόσφατο ναυτιλιακό κύκλο που διανύει η ναυτιλία, στην κρίση του αλλά και στις συνέπειες του. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ναυτιλιακή κρίση διαφέρει από τις προηγούμενες, λόγω της μεγάλης έντασης και της σαφήνειας της, πράγμα που την καθιστά ιδανικό αντικείμενο μελέτης. Επίσης, γίνεται αναφορά στις ιδιότητες αυτού του τελευταίου ναυτιλιακού κύκλου, στις γενεσιουργές αιτίες του, στις παρενέργειες του, στον ρόλο τoυ ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος παίζει καταλυτικό ρόλο αφού παρεμβαίνει δυναμικά στην διαμόρφωση μιας κατάστασης και τελικά επηρεάζεται από αυτήν.