Η οικονομική επίπτωση των εκθέσεων θαλάσσιου τουρισμού στην τοπική κοινωνία: η περίπτωση του Medditeranean Yacht Show - Αργυράκη, Φωτεινή (2021)
Ο τουρισμός είναι πλέον κοινά αποδεκτός ως ένας από τους σημαντικότερους τομείς για την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα για την χώρα μας, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται ο κρίσιμος ρόλος των εκδηλώσεων στην εθνική και περιφερειακή οικονομία. Οι δύο αυτές έννοιες συνθέτουν τον λεγόμενο «τουρισμό εκδηλώσεων» και τις «τουριστικές εκδηλώσεις» οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε τοπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η παρούσα έρευνα στοχεύει στην ανάλυση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των τουριστικών εκδηλώσεων και συγκεκριμένα των εκδηλώσεων θαλάσσιου τουρισμού σε τοπικό επίπεδο. Αρχικά, γίνεται ανάλυση του τουρισμού εκδηλώσεων και της συμβολής του στη τοπική ανάπτυξη. Στη συνέχεια αναλύονται τα events, οι κατηγοριοποιήσεις τους και ακολουθεί παρουσίαση και ανάλυση των συγκεκριμένων events αλλά και των περιεχομένων τους. Η θεωρητική προσέγγιση του θέματος ολοκληρώνεται με τις επιπτώσεις των τουριστικών εκδηλώσεων. Τέλος αναλύονται τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας για την μελέτη περίπτωσης του Mediterranean yacht show στην περιοχή. Κατόπιν παρατίθενται τα γενικά και ειδικά συμπεράσματα και διατυπώνονται προτάσεις.