Ναυτικό επάγγελμα και ΕΠΑΛ - Σαραντινούδη, Μαρία (2021)
Η παρούσα εργασία αφορά μία μελέτη για την ελληνική ναυτική εκπαίδευση και το ρόλο του ΕΠΑΛ. Επομένως, η εργασία αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο το οποίο θα μπορεί να παρέχει όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση για το θέμα το οποίο πραγματεύεται. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα παρέχονται πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών στο τομέα της ναυτιλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια για το πώς μπορεί να καταταχθεί στις σχολές ΑΕΝ (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού) ο εκάστοτε υποψήφιος. Έτσι αναφέρεται στο ρόλο της εκπαίδευσης για το ναυτικό επάγγελμα καθώς και τις προκλήσεις που γεννώνται. Ακολουθεί η μεθοδολογία της έρευνας και τα αποτελέσματα της σχετικά με το Ναυτικό επάγγελμα και τα ΕΠΑΛ προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.