Αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί - Δέρβος, Σωτήριος (2021)
Στην παρούσα εργασία μελετώνται οι αλληλασφαλιστικοί όμιλοι (P&I Clubs), καθώς επίσης αναλύονται και οι δεκατρείς μεγαλύτεροι όμιλοι αλληλασφαλιστικής κάλυψης οι οποίοι έχουν εισαχθεί στους Διεθνείς Ομίλους Προστασίας και Αποζημίωσης (IG). Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο προσδιορίζεται η οργάνωση και λειτουργία των αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών, αναλύοντας ορισμένες βασικές ενότητες που έχουν στόχο την καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου. Έπειτα στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η σημαντικότητα του IG, αναλύοντας το καίριο σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης πτυχιακής, τους δεκατρείς μεγαλύτερους ομίλους αλληλασφαλιστικής κάλυψης. Στη συνέχεια, στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας, αναλύονται ορισμένες συμπληρωματικές καλύψεις καθώς και κάποιες λοιπές αρμοδιότητες των αλληλασφαλιστικών ομίλων. Τέλος, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και επισημαίνονται συγχρόνως θέματα για περαιτέρω έρευνα. In the presenting essay the Protection and Indemnity Clubs (P&I Clubs) are being studied and the thirteen greatest clubs of third party insurance liability are being analyzed as well, as entities of the International Group of P&I Clubs (IG). In the beginning, in the first chapter the organization and operation of the third party insurance clubs are both being specified, while analyzing some of their basic sections, which target in the better understanding of the P&I Clubs. In the second chapter, the importance of IG is being examined, while further analyzing the actual concept of the thesis, the thirteen greatest clubs of the third party insurance coverage. In the third chapter some supplementary liabilities and other kind of responsibilities of the P&I Clubs are being thoroughly explained. Finally, specific conclusions are pointed out in combination with issues of further research.