Πληροφοριακά συστήματα στη ναυτιλία - Μόκα, Ειρήνη (2021)
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μέχρι τώρα , αλλά και οι νέες τεχνολογίες της επόμενης δεκαετίας , έχουν μεταμορφώσει και θα συνεχίζουν να αλλάζουν εντελώς τα τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτός ο παράγοντας της τεχνολογίας των πληροφοριών παρ΄ όλα που δεν είναι κάτι χειροπιαστό, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη ναυτιλία, η οποία έχει ανάγκη για άμεση και σωστή πληροφόρηση. Τα πληροφοριακά συστήματα (IS) που χρησιμοποιούν πλέον οι ναυτιλιακές εταιρίες και τα πλοία τους , είναι ένα φανερό παράδειγμα της εξέλιξης της τεχνολογίας και της εισαγωγή της ναυτιλίας στην ψηφιακή εποχή. Έχουμε παρατηρήσει πώς ολοένα και περισσότερο τα πληροφοριακά συστήματα με τις διάφορες εφαρμογές τους έχουν εισχωρήσει στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας κάνοντας πιο εύκολη τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κάνοντας τες περισσότερο ανταγωνιστικές. Οι διάφοροι πάροχοι των πληροφοριακών συστημάτων θέλησαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα πληροφορικά συστήματα δημιουργώντας τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα (ERP), τα οποία έχουν στόχο ολόκληρη την υποστήριξη των επιχειρησιακών διαδικασιών. Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στη ναυτιλία και καταλήγει στην αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης στο χώρο της ναυτιλίας. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται μια γενική αναφορά σχετικά με το ποια είναι τα πληροφορικά συστήματα , σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται, τι πόρους χρειάζονται και ποιες είναι οι βασικές τους λειτουργίες. Έπειτα γίνεται αναφορά στα πληροφοριακά συστήματα που υπάρχουν στη ναυτιλία, καθώς και την αναγκαιότητα αυτών των συστημάτων. Στη συνέχεια , προχωρώντας στο τρίτο κεφάλαιο θα δούμε τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και μερικές από τις εφαρμογές τους σε μια μικρή ναυτιλιακή επιχείρηση που μελετήσαμε. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι έννοιες της ψηφιοποίησης , και πως αυτή είναι αναγκαία για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Τέλος έχουμε εξάγει τα συμπεράσματά μας , σχετικά με την αναγκαιότητα των πληροφοριακών συστημάτων και πως η ψηφιοποίηση αποτελεί μονόδρομο για τη ναυτιλία.