Η επίδραση του ISM code στην λειτουργική διαχείριση των πλοίων και γραφείων αλλά και ο ρόλος του DPA - Κασίμη, Αγγελική (2021)
Ο κώδικας ISM είναι ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναβάθμιση των επιπέδων ασφάλειας και ποιότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο κώδικας ISM έγινε υποχρεωτικός το 1998 ως απάντηση σε κακές πρακτικές διαχείρισης και σφάλματα καθώς και σε μεγάλα ναυτικά ατυχήματα (IMO 2010). Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO, 2010), ο Κώδικας ISM έχει τρεις βασικούς στόχους, που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα, την ανθρώπινη ασφάλεια και την αποφυγή περιβαλλοντικών ζημιών (Mukherjee 2007). O ISM Code Shipping είναι εγγενές μέρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) στις προσπάθειές του να διασφαλίσει, να διατηρήσει και να εφαρμόσει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα πλοία, καθώς ταυτόχρονα να παρέχει εξ ολοκλήρου για τον τομέα της ναυτιλίας μια καθαρή ζώνη από απόβλητα και υλίκα κατασκευής των πλoίων.