Διερεύνηση λογισμικών προσθετικής τεχνολογίας και η εφαρμογή τους σε μηχανήματα πλοίων - Μουλός, Βρεττός (2021)
Η προσθετική κατασκευή (ΠΚ), που επίσης αναφέρεται ως εκτύπωση 3D, είναι ένα κοινό όνομα για τεχνολογίες όπου ένα αντικείμενο κατασκευάζεται στρώμα με στρώμα. Η προσθετικη κατασκευή επιτρέπει την κατασκευή τρισδιάστατων, στερεών αντικειμένων από ψηφιακά μοντέλα, και έτσι την υλοποίηση σύνθετων εξαρτημάτων. Αυτό σε αντίθεση με πολλές παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής (αφαιρετική κατασκευή), όπου τα τελικά μέρη κατασκευάζονται από προκατασκευασμένη μορφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσθετική κατασκευή μπορεί να θεωρηθεί ως συμπλήρωμα στις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι το μόνο μέσο μέσω του οποίου μπορούν να κατασκευαστούν πολύπλοκα προϊόντα.