Ανάπτυξη λιμένων - Γκοτσοπούλου, Σταυρούλα (2021)
Στη παρούσα εργασία θα αναπτυχθεί το θέμα η ανάπτυξη λιμένων. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει μια μικρή ιστορική αναδρομή στους λιμένες και τις γενιές τους. Στην συνέχεια, εξετάζεται το Ευρωπαϊκό Θεσμικό πλαίσιο και η βιώσιμη ανάπτυξη των λιμένων. Το κεφάλαιο 3 αναφέρεται στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και επισημαίνεται η αξία της πληροφορίας σε αυτόν. Ακόμα, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης προγραμμάτων όπως το PIXEL , το οποίο με την βοήθεια του δείκτη PEI εξετάζει τις επιπτώσεις που δημιουργούνται στο περιβάλλον από τις λιμενικές λειτουργίες. Ένα ακόμα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης αποτελεί το PERS- πράσινο λιμάνι , το οποίο μεριμνά την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων. Τέλος, επισημαίνονται οι εξελίξεις του λιμένα του Πειραιά μετά το 2008 και την αγορά του 51% από την Κινεζική COSCO.