Μια 3D έκθεση του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου από μια σύγχρονη οπτική γωνία με τη μορφή βίντεο - Τσακμακίδης, Ιωάννης; Τζιλαλής, Σπυρίδων (2021)
Στην παρούσα εργασία, το θέμα εστιάζει στις απαρχές του δυτικού θεάτρου, το Αρχαίο Ελληνικό και το Ρωμαϊκό θέατρο. Βασισμένο σε έρευνα δημιουργείται ένα προϊόν 3D, που απεικονίζει την φυσική μορφή των θεάτρων και με την χρήση εικόνων, ήχων και κειμένου,κυρίως με μεταφορικό τρόπο, με την περιήγησή στα εικονικά αυτά θέατρα δίνεται μια εικόνα για τη θέση του θεάτρου στην τότε κοινωνία, τις ομοιότητες μεταξύ των δύο θεάτρων και την συνέχεια του θεάτρου στο χρόνο. Γίνεται μνεία, χωρίς να αναφερθεί αναλυτικά, ο σημαντικός ρόλος του θεάτρου σε κάθε κοινωνία και η διαφορετική θέση του στην κοινωνία. Στην έρευνα καλύπτεται ένα μεγάλο εύρος των θεμάτων σχετικά με το Αρχαίο Ελληνικό και Ρωμαϊκό θέατρο, εκ των οποίων ορισμένα θίγονται στο τελικό προϊόν. Τα αποτελέσματα της έρευνας χωρίζονται σε δύο μέρη, το Αρχαίο Ελληνικό και το Ρωμαϊκό. Στο μέρος σχετικά με το Αρχαίο Ελληνικό παρουσιάζονται τα αρχιτεκτονικά μέρη του θεάτρου, τα θεατρικά είδη που παίζονταν στον χώρο, οι κυριότερες δραματικές εορτές στην Αρχαία Ελλάδα και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τους υποκριτές. Ενώ στο μέρος σχετικά με το Ρωμαϊκό παρουσιάζονται τα αρχιτεκτονικά μέρη του θεάτρου, ιστορικές πληροφορίες, τα δραματικά είδη και οι Ρωμαϊκές γιορτές (ludi). Στην συνέχεια της εργασίας παρουσιάζεται η σταδιακή κατασκευή του προϊόντος (3D), το σενάριο του βίντεο και η οπτική πίσω από αυτό. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται με όσο πιο επιστημονικό τρόπο γίνεται, εν αντιθέσει με το τελικό βίντεο που έχει πιο αφαιρετικό χαρακτήρα και επιτρέπει στον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα μέσω των ερεθισμάτων του βίντεο.