Τα κοινωνικά θέματα στο κείμενο και την εικονογράφηση βιβλίων της Kitty Crowther - Βουκελάτου - Κολυβά, Μελίνα (2021)
Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο αποτελεί εδώ και αιώνες ένα μέσο αγωγής, ψυχαγωγίας και ευχαρίστησης για τα παιδιά. Μέσα από αυτό οι μικροί αναγνώστες περιπλανιούνται στα μονοπάτια της λογοτεχνίας αποκομίζοντας τόσο στοιχεία για τον κόσμο που τους περιβάλλει, όσο και τεχνικές για την εξερεύνηση του ίδιου τους του εαυτού. Πλείστες μελέτες επικεντρωμένες στο είδος έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τους γύρω από τις αντιδράσεις των παιδιών-αναγνωστών κατά την ανάγνωση εικονογραφημένων βιβλίων. Πολλές από αυτές αρκούνται στα οφέλη του είδους ως παιδαγωγικό εργαλείο. Ωστόσο, το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο δεν αρκείται σε αυτή του την διάσταση. Πρόκειται για μια μορφή τέχνης, όπως ακριβώς ορίζει η λογοτεχνική του φύση. Στην προσπάθεια εξερεύνησης του είδους αυτού υπό το πρίσμα της τέχνης, εντοπίζεται ότι το σύγχρονο εικονογραφημένο βιβλίο εμπερικλείει μέσα του δύο τροπικότητες οι οποίες χρίζουν εξερεύνησης. Αυτή της λεκτικής και αυτή της οπτικής. Με αφορμή λοιπόν τη διττή φύση του είδους η συγκεκριμένη μελέτη, εστιάζοντας σε βιβλία της Kitty Crowther, επικεντρώνεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο αυτές τροπικότητες σε βιβλία τα οποία θίγουν αιχμηρά θέματα για την παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία αυτά, συνεπή προς τη διττή φύση του είδους, μιλούν μέσα από τα αφηγηματικά στοιχεία και την εικόνα για το ατομικής όσο και κοινωνικής σημασίας θέμα του θανάτου, για ένα ζήτημα το οποίο οι ενήλικες δυσκολεύονται να παρουσιάσουν σε άτομα μικρής ηλικίας ενώ οι καταστάσεις το «επιβάλλουν». Μέσω λοιπόν μιας σχέσης αλληλεξάρτησης που εντοπίζεται ανάμεσα στον λόγο και την εικόνα, τα βιβλία αυτά καταφέρνουν μέσα από την τέχνη και τη φαντασία να παρουσιάσουν τον θάνατο από μία θετική οπτική γωνία απομακρύνοντας τον αναγνώστη από τα ταμπού που εσωκλείει μέσα του το θέμα αυτό.