Τα οικολογικά προβλήματα σε ελληνικά μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους της περιόδου 2000-2015 - Ντάκα, Τσαμπίκα (2021)
Το οικολογικό πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ανθρώπινων πρακτικών και δεν σχετίζεται μόνο με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη εργασία έχει σαν βασικό σκοπό να διερευνήσει το πώς αποτυπώνονται τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα σε ελληνικά μυθιστορήματα για παιδιά κι εφήβους, οικολογικής θεματικής, της περιόδου 2000 έως 2015. Η προσέγγιση είναι κοινωνιολογική και συγκεκριμένα εξετάζεται η σύνδεση του οικολογικού ζητήματος με το κοινωνικό, η αλλαγή στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τα αίτια και οι συνέπειες των περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και η στάση των κοινωνικών θεσμών και ομάδων (οικογένεια, σχολείο, πολιτεία, ΜΜΕ, οικολογικές οργανώσεις, παιδική ομάδα) απέναντι σε αυτά. Το υλικό της έρευνας περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα των Β. Παπαθεοδώρου, Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Χ. Σπυροπούλου, Το μυστικό της λίμνης, Π. Διακαινισάκη, Μάχη με τη φωτιά, Μ. Λυρατζή, Το κορίτσι και τα άλογα και Σ. Καλιοντζοπούλου, Παιχνίδια με το κύμα. Η μεθοδολογία προσέγγισης, βασίζεται στην ποιοτική Ανάλυση Περιεχομένου με το σύστημα των κατηγοριών.