Παιδαγωγικό υλικό και ξυλοναυπηγική τέχνη: σχεδιασμός μουσειοσκευής για το μουσείο ναυπηγικών και ναυτικών τεχνών Αιγαίου στη Σάμο - Αποστολοπούλου, Ευαγγελία Χ. (2021)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και συγκεκριμένα τον σχεδιασμό μίας μουσειοσκευής με θέμα την ξυλοναυπηγική τέχνη για το υπό ίδρυση Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ) στη Σάμο. Αφορμώντας από παιδαγωγικές θεωρίες και σε στενή σύνδεση με το πεδίο της μουσειακής εκπαίδευσης, η εργασία αυτή σκοπεύει στο να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας με τη χρήση οργανωμένου εκπαιδευτικού υλικού μέσω της μουσειοσκευής. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται η δημιουργικότητα των παιδιών, προσφέρεται ταχύτερη γνώση με πιο ελκυστικό τρόπο μέσα από τη συνεργασία μουσείου- σχολείου, χωρίς οι μαθητές να μετακινηθούν από το χώρο της σχολικής τάξης. Η ξυλοναυπηγική τέχνη αποτελεί έναν από τους κατ’ εξοχήν παραδοσιακούς κατασκευαστικούς κλάδους της χώρας μας. Το ξύλο χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως από τον άνθρωπο στην ιστορία του, ο οποίος κατάφερε να του δώσει αξιοποιήσιμη μορφή. Η ξυλοναυπηγική στην Ελλάδα αφορά κυρίως σε παραδοσιακά σκάφη με σκοπό την αλιεία. Έχει πλούσιο υλικό, δυστυχώς όμως είναι λίγα τα σκάφη ή τα σχέδια αυτών που σώζονται. Στις μέρες μας, η ξυλοναυπηγική τέχνη βρίσκεται σε παρακμή. Εδώ έρχεται ο ρόλος του ΜΝΝΤΑ να συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής ναυπηγικής γνώσης και ζωής. Γενικότερα, το μουσείο, ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Η τέχνη και ο υλικός πολιτισμός εν γένει προσφέρονται ιδανικά ως υλικό για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που σκοπό έχουν την διεύρυνση της φαντασίας κι όχι την απλή μετάδοση πληροφοριών. Με στόχο, λοιπόν, την επικοινωνία μεταξύ μουσείου και σχολείου, η μουσειοπαιδαγωγική έρχεται να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται ο σχεδιασμός μιας μουσειοσκευής με θέμα «Το δέντρο που έγινε καράβι» για το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμο για παιδιά νηπιακής ηλικίας, ώστε να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα των παιδιών, να προσφερθεί ταχύτερη γνώση με παιγνιώδη τρόπο και να ενταχτεί η ναυπηγική και ναυτική μουσειακή γνώση σε ανάλογη θεματική σχολική ενότητα. Οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την έννοια της ξυλοναυπηγικής τέχνης, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους, η οποία είναι ακόμη μια πτυχή της τοπικής ιστορίας τους.