Η ζωή και ο θάνατος στις ελληνικές τραγωδίες - Γακοπούλου, Αριστέα (2021)
Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να προσεγγίσει τα ερωτήματα γύρω από το θέμα της ζωής και του θανάτου. Τι είναι, η ζωή; Ποιος ο ρόλος της ψυχής; Πότε και πώς διακόπτεται η ζωή ενός όντος; Τι συμβαίνει μετά; Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο; Έγινε μία προσπάθεια να αναζητηθούν οι αιτίες που οδηγούν κάποιον στην εκούσια επιλογή του θανάτου. Η επιθυμία για ζωή είναι ακόρεστη, γιατί κάποιος να θέλει να απαλλαγεί από αυτό το δώρο; Πώς σχετίζεται ο φόβος σε όλη αυτή τη διεργασία; Η άγνωστη πορεία του όντος μετά τον θάνατό του αποτελεί έναν φόβο από τον οποίο δεν μπορεί να απαλλαγεί η ανθρωπότητα. Τόσο οι φιλόσοφοι των αρχαίων χρόνων, όσο και οι σύγχρονοι προσπάθησαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις μέσω των θεωριών τους, έτσι ώστε να μετριάσουν αυτόν τον φόβο και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εστιάσουν στην ουσία της ζωής. Μέσα από τις θεωρίες και τις έρευνες των σύγχρονων φιλοσόφων, και ιδιαίτερα του Freud, μελετήθηκε το ερώτημα ολόπλευρα. Η μάχη του Εγώ να κρατήσει σε ισορροπία τις σχέσεις του με το Εκείνο και το Υπερ- Εγώ, η κοινωνία και ο Έρωτας, οι οποίοι μετατρέπουν τις εγωιστικές τάσεις του ανθρώπου σε κοινωνικές και αλτρουιστικές, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο σκέψεις του ανθρώπου. Τα παραπάνω είναι που δημιουργούν, προσφέρουν, διατηρούν ή αφαιρούν τις ελπίδες τις οικονομικές δυνατότητες, τις κοινωνικές ευκαιρίες, τις προσδοκίες. Όταν οι ελπίδες, οι προσδοκίες και οι δυνατότητες ενός έλλογου όντος χάνονται, όταν συνειδητοποιεί πως είναι καταδικασμένος να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στη δυστυχία, τότε η επιλογή του θανάτου έρχεται εκούσια, αφού είναι το μόνο μέσο λύτρωσης. Το άτομο αυτό δεν επιζητεί τον θάνατο, αλλά περισσότερο επιθυμεί να διακοπεί το μαρτύριο στο οποίο έχει μετατραπεί η ζωή του. Στο σατυρικό δράμα, "Άλκηστις" μελετώνται οι αιτίες που οδηγούν στον εκούσιο θάνατο και το στοιχείο του φόβου που κυριαρχεί κατά τη διαδικασία αυτή.