Ο μύθος των Ατρειδών και ο μετασχηματισμός του σε έργα του 20ού αιώνα: πώς επηρεάστηκαν από την εποχή τους και πώς διδάσκει η κάθε περίπτωση; - Γκαντζανάς, Γεωργιος (2021)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τον μετασχηματισμό του μύθου των Ατρειδών, σε θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, επιχειρώντας να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκαν από τον χρόνο και τον τόπο της συγγραφής τους, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουν οι συγγραφείς με το έργο τους. Θα παρουσιαστεί συνοπτικά ο αρχαίος μύθος και θα γίνει μια παρουσίαση των πρόσφατων διασκευών του, πάνω στις οποίες θα επιχειρηθεί να γίνει μια ερμηνεία σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το θέμα οι δραματουργοί, πώς η εποχή που έζησαν τους επηρέασε σε αυτό, και τι ήθελαν να διδάξουν με τα δράματά τους. Αυτό που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να επιτονιστεί είναι το γεγονός πως οι δημιουργοί των παρακάτω έργων δεν έχουν επιχειρήσει μία απλή αναπαραγωγή του αρχαίου μύθου αλλά μία ουσιαστική διασκευή – που σε ορισμένα έργα είναι εντελώς καινοτόμα και πρωτοποριακή ακόμα και για την εποχή κατά την οποία γράφτηκαν. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει την επικαιρότητα του αρχαίου μυθολογικού πλαισίου πέρα από τα όρια του παρελθόντος, μέσα στα πλαίσια του οποίου συνήθως τον κατανοούμε.