Σύγχρονες διασκευές των λαϊκών παραμυθιών σε κόμικς: η περίπτωση της Κοκκινοσκουφίτσας - Κωστάκη, Βασιλική (2021)
Στη συγκεκριμένη εργασία διερευνάται πώς η μετουσίωση της ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας μέσα από τις διασκευές του κλασικού παραμυθιού, σε νεώτερες εκδόσεις κόμικς, είναι συναφής με το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο απευθύνονται οι εν λόγω διασκευές. Τα παραμύθια, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κοινωνία, σε όλο τον κόσμο και αποτελούν σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία. Κι ενώ το παραμύθι ανήκει στην εποχή του λόγου, το κόμικς ως είδος ανήκει στην εποχή της εικόνας. Το κόμικς είναι ο συνδυασμός εικόνων και κειμένου αποτυπωμένου σε χαρτί σε μορφή λεζάντας ή μέσα σε πλαίσιο. Μέσα από την ανάλυση των δύο ειδών γίνονται εμφανή τα κοινά σημεία τους, τα οποία αποτέλεσαν και το έναυσμα για την προσπάθεια σύγχρονων διασκευών παραδοσιακών παραμυθιών σε κόμικς. Λαικά παραμύθια διασκευάζονται και μέσω των κόμικς παραμένουν ζωντανά, αλλά και χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν κάθε φορά το δικό τους μήνυμα, ανάλογα με τα κοινωνικά θέματα της εποχής. Το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας έχει απασχολήσει κατά καιρούς για ζητήματα που αφορούν κυρίως τις επικρατούσες αντιλήψεις για το ρόλο των φύλων στην κοινωνία. Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας στην κλασική έκδοση των Αδελφών Γκριμ, διαφοροποιούνται θεμελιωδώς στις εκδόσεις των κόμικς που αναλύθηκαν. Μέσα από ένα πλαίσιο αποσυμβολισμού εξετάζονται συγκριτικά χαρακτήρες αρχέτυπα, καθώς και οι συμβολισμοί τους, οι δυναμικές που αναδεικνύονται καθώς και οι δυναμικές σχέσεις μεταξύ τους.