Η γυναικεία χειραφέτηση στα κόμικς: η περίπτωση της Harley Quinn - Κάβουρα, Μαρία (2021)
Στις ιστορίες των κόμικς, κάπου ανάμεσα στα δράματα και τις τραγωδίες, τις μεγάλες περιπέτειες, τις κωμωδίες και τις σάτιρες, τους υπερήρωες και τους διαβολικούς ανταγωνιστές, τους αντιήρωες και τα sidekicks (τσιράκια), βρίσκεται και η Χάρλεϊ Κουίν. Η Χάρλεϊ έχει δοκιμαστεί σε όλους σχεδόν τους ρόλους. Ήταν villain πριν γίνει αντιηρωίδα, και sidekick πριν γίνει πρωταγωνίστρια της δικής της σειράς κόμικς. Στην παρούσα μελέτη ο χαρακτήρας της μελετήθηκε με βάση την αρχετυπική θεωρία του Northrop Frye και τη φεμινιστική κριτική, στο πρώτο της graphic novel, Mad Love και την ανανεωμένη σειρά κόμικς The New 52: Harley Quinn. Το αρχέτυπο είναι ένα σύμβολο που επαναλαμβάνεται συχνά στα λογοτεχνικά έργα, ένα μοτίβο, μια λέξη, μια εικόνα. Στη Χάρλεϊ εντοπίζει κανείς πολλά αρχετυπικά μοτίβα: αυτό της κακοποιημένης γυναίκας, της τρελής, του αρλεκίνου, της femme fatale. Εγκαταλείπει τον βασανιστή της Τζόκερ, αλλά ο δρόμος από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, είχε δυσκολίες, πισωγυρίσματα και πόνο. Με την βοήθεια των καινούριων φίλων που αποκτά, της Poison Ivy, της Power Girl, του Red Tool και πολλών άλλων, καταφέρνει τελικά να βγει από τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης στον οποίο είναι παγιδευμένη. Έτσι απεκδύεται τον ρόλο του φαρμακού, του εξιλαστήριου θύματος, που παίζει στην ειρωνική σάτιρα της παλιάς της ζωής και ενδύεται τον ρόλο του είρωνα στην κωμωδία της νέας της ζωής. Η αρχετυπική κριτική θεωρεί την αφήγηση ως τελετουργία. Οι τεχνικές αφήγησεις στα κόμικς της Χάρλεϊ αποκαλύπτουν ένα χαρακτήρα που έχει βιώσει την κακοποίηση και την χειραγώγηση στα χέρια του Τζόκερ. Αυτή η μεταχείρηση του χαρακτήρα, και πολλών άλλων γυναικείων χαρακτήρων στα κόμικς, δε διέφυγε της φεμινιστικής κριτικής. Οι αλλαγές που έγιναν στον κόσμο των κόμικς υπό το πρίσμα της φεμινιστικής οπτικής οδήγησαν τη Χάρλεϊ σε μια νέα εποχή ανεξαρτησίας και την απελευθέρωσαν από τη σκοτεινή της πλευρά. Φυσικά, δεν είναι ηρωίδα και η βοήθειά της δεν προσφέρεται χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, είτε αυτό είναι ένα προσωπικό όφελος είτε κάποιου είδους πληρωμή. Στις απειλές απαντά με θανάσιμη βιαιότητα και εκδικείται αυτούς που θέλουν να της κάνουν κακό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η περιπέτεια, εκτός από βασικό χαρακτηριστικό των κόμικς, είναι για όλους τους χαρακτήρες, ήρωες, κακούς ή αντιήρωες, ένα ταξίδι, και το ταξίδι αυτό είναι κοινό μοτίβο σε όλα τα λογοτεχνήματα από την Ιλιάδα μέχρι και τον Μπάτμαν ακόμη.