Η εταιρική κοινωνική ευθύνη κι η εφαρμογή της στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα - Πρώη, Μαρία (2021)
Η εταιρική υπευθυνότητα και η αειφορία είναι έννοιες που απασχολούν όλο και περισσότερο το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, κυρίως εν μέσω φαινομένων όπως οι παγκόσμιες οικονομικές υφέσεις και η κλιματική αλλαγή. Οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η διατήρηση των πελατών και η κερδοφορία τους συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές καταστάσεις του οικοσυστήματος στο οποίο λειτουργούν, ενώ για να καταφέρουν να διατηρήσουν την ανάπτυξη τους είναι απαραίτητο να επιστρέφουν ένα μέρος της αξίας που δημιουργούν στα ενδιαφερόμενα μέρη τους. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αφορά σε ένα τεχνολογικά προηγμένο τομέα, που ακολουθεί την καινοτομία και τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, προσφέροντας προϊόντα που απευθύνονται σχεδόν στο σύνολο των καταναλωτών. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα έχουν μακρά ιστορία σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, τις οποίες αποτυπώνουν στον κοινωνικό τους απολογισμό κάθε χρόνο. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό να διερευνήσει την εφαρμογή της εταιρικής υπευθυνότητας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα έχει στόχο να διερευνήσει τον τρόπο που καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι εταιρικής υπευθυνότητας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, τον βαθμό που ενσωματώνουν οι μεγαλύτερες εταιρίες του εν λόγω κλάδου τις κατευθυντήριες οδηγίες τις σχετικές με την εταιρική υπευθυνότητα τις οποίες έχουν δημιουργήσει παγκοσμίως αναγνωρισμένοι οργανισμοί όπως ο οργανισμός GRI καθώς και τι είδους δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας υλοποιούν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει. Για την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων της παρούσας εργασίας ακολουθήθηκε η ποιοτική ερευνητική προσέγγιση μέσω της μεθόδου «μελέτη περίπτωσης», όπου οι μελέτες περίπτωσης πραγματοποιήθηκαν μέσω των δημοσιευμένων εκθέσεων βιωσιμότητας των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα για το έτος 2018. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα καθορίζουν τους στόχους εταιρικής υπευθυνότητας βάσει των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ αλλά η κάθε μια ακολουθεί τους εν λόγω στόχους του ΟΗΕ σε διαφορετικό βαθμό, επίσης διαπιστώθηκε ότι για τον καθορισμό των στόχων οι εταιρίες, εκτός από τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ, λαμβάνουν υπόψιν διεθνή πρότυπα διαχείρισης και κατόπιν διαβούλευσης με το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών ορίζουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ακολουθούν σε διαφορετικό βαθμό τις κατευθυντήριες οδηγίες του οργανισμού GRI και ότι υλοποιούν ποικίλες δράσεις προς τους εξής τέσσερεις πυλώνες: εργαζόμενοι, κοινωνία, περιβάλλον και αγορά δίνοντας η κάθε μια έμφαση σε διαφορετικά σημεία.