Η επίδραση των στυλ ηγεσίας στις εργασιακές στάσεις/συμπεριφορές: μια διερευνητική μελέτη στα δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα - Τσούρου, Ευτυχία (2021)
Το στυλ ηγεσίας που εφαρμόζει ένας/μια διευθυντής/τρια μιας σχολικής μονάδας, η οργανωσιακή αφοσίωση των εκπαιδευτικών και η επαγγελματική τους ικανοποίηση είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αποτελεσματική λειτουργία του σχολικού οργανισμού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, ο σκοπός της έρευνας είναι τριπλός. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται να διερευνηθούν: α) η σχέση μεταξύ του στυλ ηγεσίας (μετασχηματιστική και συναλλακτική ηγεσία) που υιοθετούν οι διευθυντές/τριες των δημόσιων δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα και των εργασιακών στάσεων και συμπεριφορών (οργανωσιακή αφοσίωση και επαγγελματική/εργασιακή ικανοποίηση) των μόνιμων και των προσωρινών (αναπληρωτών) εκπαιδευτικών, β) αν η επαγγελματική ικανοποίηση αποτελεί διαμεσολαβητή (mediator) στη σχέση μεταξύ μετασχηματιστικής και συναλλακτικής ηγεσίας και της οργανωσιακής (συναισθηματικής) αφοσίωσης και γ) οι διαφορές στο επίπεδο επαγγελματικής ικανοποίησης και αφοσίωσης (συναισθηματικής) μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μετά από ενδελεχή επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας διαμορφώθηκε το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας και σχεδιάστηκε η εμπειρική έρευνα για την επιβεβαίωση του. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα (δημοσκόπηση) με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο διανεμήθηκε σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το δείγμα αποτελείται από 320 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Ελλάδας (219 μόνιμοι και 101 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί). Με τη χρήση της συσχέτισης, του ελέγχου για δυο ανεξάρτητα δείγματα και της ανάλυσης της διαμεσολάβησης μέσω της παλινδρόμησης πραγματοποιήθηκε ο εμπειρικός έλεγχος των υποθέσεων και στα δύο δείγματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων, η μετασχηματιστική και η συναλλακτική ηγεσία συσχετίζονταν θετικά με την επαγγελματική ικανοποίηση και την οργανωσιακή (συναισθηματική) αφοσίωση των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών), ενώ η επαγγελματική ικανοποίηση έχει πράγματι διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ στυλ ηγεσία και αφοσίωσης και στα δύο δείγματα (μόνιμων και αναπληρωτών). Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι πιο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις με τους/τις συναδέλφους τους συγκριτικά με τους αναπληρωτές, ενώ οι αναπληρωτές είναι πιο ικανοποιημένοι από την αμοιβή τους. Πρόσθετα, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο αφοσίωσης (συναισθηματικής) από τους αναπληρωτές συναδέλφους τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι χρήσιμα τόσο για τα διευθυντικά στελέχη των σχολείων όσο και για τα κυβερνητικά στελέχη που χαράζουν την εκπαιδευτική πολιτική, συμβάλλοντας στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των σχολικών μονάδων.