Η εταιρική κοινωνική ευθύνη: μια θεωρητική επισκόπηση - Μουστακίδου, Κωνσταντίνα (2021)
To ζήτημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το οποίο απασχολεί σημαντικά την πλειονότητα των κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τομείς έρευνας. Για τον της Διοίκησης των Επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό και αποτελεί αντικείμενο που απασχολεί σε ερευνητικό επίπεδο την διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των εταιρικών μερών όπως είναι οι μέτοχοι, οι ιδιοκτήτες, τα εταιρικά στελέχη, οι εργαζόμενοι αλλά και φορείς όπως το κράτος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα. Συγκεκριμένα, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία έτη είτε λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο είτε λόγω ανεπαρκούς εσωτερικής εταιρικής οργάνωσης και διαφάνειας. Για τους παραπάνω λόγους και κρίθηκε επιτακτικά η ανάγκη για την θέσπιση ορισμένων κριτηρίων με στόχο την δημιουργία ενιαίας πολιτικής των εταιρειών αναφορικά με ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής φύσης. Στο πρώτο κεφάλαιο παρατίθενται οι κύριοι ορισμοί της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχουν δοθεί κατά καιρούς και αναφέρονται στην διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις διαστάσεις και τις κύριες επιστημονικές θέσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τέλος, αναλύονται τα κύρια εργαλεία μέτρησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ενώ αποσαφηνίζεται και η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Απόδοσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία εκτενής αναφορά στις βασικές θεωρίες της Εταιρικής Διακυβέρνησης καθώς και σε ορισμένα εργαλεία μέτρησης της εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις της επιστημονικής κοινότητας. Στη συνέχεια παρατίθεται η σχέση που συνδέει την Εταιρική Διακυβέρνηση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ακολουθεί ιδιαίτερη αναφορά στη συμπεριφορά των καταναλωτών και πως αυτή επηρεάζει την διάσταση της εταιρικής υπευθυνότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθενται στοιχεία που αφορούν το Πράσινο Μάρκετινγκ ως μία κύρια συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης και κατ’ επέκταση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.