Humanitarian logistics: η περίπτωση της ΒΙΑΛ στη Χίο - Δανού, Βασιλική (2021)
Η συγκεκριμένη εργασία έχει σαν σκοπό να αναδείξει ακριβώς το σύστημα διαχείρισης των αναγκών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων από κρατικούς και άλλους φορείς και στη συνέχεια μέσα από την έρευνα να εξετάσει πιθανές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο «πεδίο», καθώς και τον τρόπο προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε έκτακτες καταστάσεις. Η παρούσα εργασία αποτελείται από τρία κύρια κεφάλαια. Το κεφάλαιο Α’ περιλαμβάνει το θεωρητικό υπόβαθρο των logistics με εστίαση στα humanitarian logistics, δηλαδή στα ανθρωπιστικά logistics. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία εκτεταμένη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα και ειδικότερα στο πώς αυτό αντιμετωπίστηκε διαχρονικά τόσο από τα οργανωμένα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε κρατικό επίπεδο. Αρχικά σε επίπεδο νομοθεσίας και θεσμικής προετοιμασίας και μεταγενέστερα σε επιχειρησιακό επίπεδο με την εκπόνηση εθνικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση του, το μεταναστευτικόπροσφυγικό πέρασε από ένα πρώιμο στάδιο εθελοντικής πρωτοβουλίας και ad hoc αντιμετώπισης σε πιο ώριμες και οργανωμένες στρατηγικές διαχείρισης. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται η προσέγγιση από την πλευρά της έρευνας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου, στο οποίο και διετέλεσα ως διοικήτρια. Σκοπός να μελετηθούν αφενός οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας καθώς και η στρατηγική τακτική ή επιχειρησιακή τους προσέγγιση- σχεδίαση και αφετέρου από την πλευρά των αποδεκτώνωφελούμενών η ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους μέσα από τις παροχές τις οποίες έλαβαν κατά τη διαμονή τους με σκοπό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα σε προτάσεις για τη βελτίωση του όλου τοπικού άλλα και εθνικού συστήματος.