Χειραγώγηση κερδών από τους managers σε Ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - Καραμανώλη, Δέσποινα-Ταξιαρχούλα (2021)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της χειραγώγησης των κερδών μέσω δεδουλευμένων στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς και η επίδραση τεσσάρων εταιρικών χαρακτηριστικών σε αυτή. Συγκεκριμένα, τα εταιρικά χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν είναι το μέγεθος, η κερδοφορία, η χρηματοοικονομική μόχλευση και η ιδιοκτησιακή συγκέντρωση της επιχείρησης. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν το μοντέλο του Jones και το τροποποιημένο μοντέλο του Jones, προκειμένου να διακριθούν τα δεδουλευμένα σε διακριτά και μη διακριτά. Τα διακριτά δεδουλευμένα αποτέλεσαν την εξαρτημένη μεταβλητή της παρούσας μελέτης. Η στατιστική ανάλυση διενεργήθηκε με ελέγχους t για την ισότητα των εταιρικών χαρακτηριστικών μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων με θετικό και αρνητικό μέσο όρο διακριτών δεδουλευμένων, καθώς και μέσω εκτίμησης παλινδρομήσεων, με εξαρτημένη μεταβλητή τα διακριτά δεδουλευμένα και ανεξάρτητες τα παραπάνω τέσσερα εταιρικά χαρακτηριστικά, ενώ ως μεταβλητές ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν η κυκλοφοριακή ρευστότητα και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ύπαρξη της χειραγώγησης κερδών και στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επιπλέον, εμφανίζεται μία θετική επίδραση του μεγέθους της επιχείρησης και μία αρνητική επίδραση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης στο φαινόμενο της διαχείρισης κερδών μέσω δεδουλευμένων. Παράλληλα, εμφανίζονται ενδείξεις για θετική σχέση μεταξύ της συνολικής κερδοφορίας και της χειραγώγησης κερδών, καθώς και για αρνητική σχέση μεταξύ της ιδιοκτησιακής συγκέντρωσης και της χειραγώγησης κερδών. Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με μία σειρά παλαιότερων μελετών και καταδεικνύουν ότι τα θεωρητικά πλαίσια που έχουν προταθεί για την ερμηνεία τους, έχουν ισχύ και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων εμφανίζεται να επιδρά αρνητικά στο επίπεδο της χειραγώγησης κερδών, σε αντίθεση με την κερδοφορία που εκφράστηκε μέσω της απόδοσης των συνολικών κεφαλαίων. Η αντίθεση αυτή αιτιολογήθηκε μέσω της θεωρίας αντιπροσώπευσης. Λέξεις – Κλειδιά: Διαχείριση Κερδών, Ξενοδοχειακός Κλάδος, Υπόδειγμα Jones, Euronext. Abstract Purpose of this study is to investigate earnings manipulation through accruals in the hotel industry, as well as the effect of four firm-characteristics on it. Specifically, the firm-characteristics examined are size, profitability, financial leverage and ownership concentration. For this purpose, the Jones model and the modified Jones model were used in order to distinguish the accrued in discretional and non-discretion. Discretional accruals were the dependent variable of the present study. The statistical analysis was performed with t-tests for the equality of firm-characteristics between the hotels with positive and negative average of discretional accruals, as well as by estimation of regression with dependent variable the above accruals and independent variables the four firm-characteristics. Current liquidity and return on equity were used as control variables. The results demonstrate the existence of profit manipulation in the hotel sector. In addition, there is a positive effect of firm size and a negative effect of financial leverage on the earnings management level through accruals. At the same time, there are indications of a positive relationship between overall profitability and earnings manipulation, as well as a negative relationship between ownership concentration and profit manipulation. These conclusions are in line with previous studies and show that the theoretical frameworks proposed for their interpretation are also valid in the hotel industry. However, it is worth noting that the return on equity appears to have a negative effect on the level of earnings manipulation, as opposed to the profitability expressed through the return on total capital. This contradiction was justified through the theory of representation. Keywords: Earnings Management, Hotel Sector, Jones model, Euronext.