Το νέο δόγμα εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας: νέοι δρόμοι, νέες προοπτικές - Λεβεντάκης, Κων/νος (2021)
Το παρόν πόνημα πραγματεύεται το άκρως επίκαιρο θέμα: «το νέο δόγμα εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας». Το όποιο ανακοίνωσε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jiping στο πλαίσιο της περιοδείας του, στο Καζακστάν τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόκειται για την αναβίωση του πανάρχαιου δρόμου του Μεταξιού δοσμένο στο σήμερα. Το One Belt One Road (OBOR) φιλοδοξεί να ενοποιήσει τρείς ηπείρους Ευρώπη – Ασία – Αφρική με μια διαδρομή. Το ένα τμήμα της διαδρομής είναι ο θαλάσσιος ναυτιλιακός δρόμος (Belt) και στο άλλο ο οδικός - χερσαίος (Road) δρόμος. Το εγχείρημα αφορά άμεσα ή έμμεσα χώρες που κατέχουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια επικεντρώνεται στη θαλάσσια διαδρομή και εξετάζονται τα οφέλη για το εμπόριο και τη ναυτιλία. Αναλύεται η οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο της Κίνας μετά το 1980 έως σήμερα. Εξετάζονται οι στόχοι του OBOR και τα γεωπολιτικά οφέλη εμπλεκόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αναλύονται οι προκλήσεις και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι του εγχειρήματος σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από οικονομολόγους ως το σύγχρονο πακέτο «Μάρσαλ» που λόγο του μεγέθους του, θα μπορέσει να σταθεροποίηση και να ανακάμψει την δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία. Αν το εγχείρημα υλοποιηθεί θα αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως επιτυχίας γεφύρωσης και συμφιλίωσης χωρών που ιστορικά είχαν αγεφύρωτες διαφορές και τώρα ενώνονται λόγω της οικονομικής διπλωματίας.