Η σημασία του χρόνου στις συμβάσεις ναύλωσης: συγκριτική επισκόπηση ελληνικού και αγγλικού δικαίου - Ρούσσα, Μαρία (2021)
Η θαλάσσια μεταφορά αποτελεί αναντίλεκτα μια δαπανηρή δραστηριότητα για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, τον πλοιοκτήτη και το ναυλωτή. Ειδικότερα, ο πλοιοκτήτης θα μπορούσε να υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης του πλοίου, η κερδοφόρος δραστηριότητα του πλοίου διακοπεί ένεκα καθυστερήσεων του ναυλωτή. Αντίστοιχη ζημία υφίσταται και ο ναυλωτής σε περίπτωση που ο πλοιοκτήτης δεν εκπληρώσει προσηκόντως την υποχρέωσή του να εκτελέσει τον θαλάσσιο πλου εγκαίρως και με τη δέουσα ταχύτητα. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω δεδομένων, η παρούσα μελέτη διερευνά κριτικά την έννοια και τη σημασία της έγκαιρης εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων τόσο στη σύμβαση χρονοναύλωσης, όσο και στη σύμβαση ναύλωσης κατά ταξίδι, αναδεικνύοντας κυρίως τις έννομες συνέπειες από την άκαιρη εκπλήρωσή τους. Προς το σκοπό τούτο, επιχειρείται μια συγκριτική επισκόπηση των αντίστοιχων ρυθμίσεων του αγγλικού και ελληνικού δικαίου, των πρότυπων ναυλοσυμφώνων, καθώς και της ελληνικής και αγγλικής νομολογίας, προκειμένου να καταστεί σφαιρικότερη η ανάδειξη των αντίστοιχων ρυθμίσεων και αφ’ ετέρου να μελετηθούν οι ομοιότητες και διαφορές των δύο εννόμων τάξεων.