Ανάλυση ανταγωνισμού για την εξυπηρέτηση εμπορευματικών φορτίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Σινιοράκη, Μήνα (2021)
Είναι γεγονός πως η διαδικασία μεταφοράς εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν πολλές φορές προβλήματα που σχετίζονται με φαινόμενα συμφόρησης, στις περισσότερες αστικοποιημένες περιοχές σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού λιγότερο αποτελεσματικές, προκαλώντας ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, μειώνοντας την ασφάλεια της κυκλοφορίας και συμβάλλοντας επίσης στην αλλαγή του κλίματος. Ως εναλλακτικές λύσεις έχουν προταθεί κατά καιρό, οι συνδυασμένες μεταφορές μέσω διαφορετικών λιμανιών, οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων πλωτών μέσων, αλλά και υπόγειων εμπορευματικών μεταφορών (UFT). Με την πάροδο των ετών, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη καλύτερων και αποτελεσματικότερων συστημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων, μελετώντας τις κατάλληλες διαδικασίες με τις οποίες δύναται αυτό να πραγματοποιηθεί. Η παραδοσιακή προσέγγιση που βασίζεται σε μοντέλα δεν είναι πλέον ικανή να αντιληφθεί τις εξελίξεις στις εμπορευματικές μεταφορές μέσα σε έναν ολοένα και πιο ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Τα περισσότερα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να εξηγήσουν και να προβλέψουν τη ζήτηση για εμπορευματικές μεταφορές δεν εξέτασαν επαρκώς τις διαρθρωτικές, οργανωτικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Πολλές σημαντικές παγκόσμιες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα θα μπορούσαν να έχουν διαρθρωτικές επιπτώσεις στις εμπορευματικές μεταφορές, με ορισμένες συνέπειες για τη μοντελοποίηση. Στην παρούσα διπλωματική, εξετάζονται οι διάφορες παγκόσμιες εξελίξεις σε μεγαλύτερο βάθος, μαζί με τον αντίκτυπό τους στις εμπορευματικές μεταφορές. Επιπρόσθετα γίνεται σαφής αναφορά για το μέλλον των μοντέλων εμπορευματικών μεταφορών. Έτσι δημιουργείται το κατάλληλο πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αναγκαίο να γίνει αντιληπτό ποια προσέγγιση θα ήταν κατάλληλη για τις εμπορευματικές μεταφορές υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό είναι ένα σαφές πρόβλημα που συνδέεται με μια ερευνητική ατζέντα. Βάσει του άρθρου 1 της Οδηγίας του Συμβουλίου για τροποποίηση της Οδηγίας 75/130/ΕΟΚ, η «συνδυασμένη μεταφορά», νοείται πλέον ως η μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών-μελών κατά την οποία ο ελκυστήρας, το φορτηγό, το ρυμουλκό, το ημιρυμουλκόμενο με ή χωρίς ελκυστήρα, το κινητό αμάξωμα ή το εμπορευματοκιβώτιο (20’, 40’), εκτελούν τη μεταφορά είτε οδικά κατά ένα τμήμα της διαδρομής και διά σιδηροδρόμου ή διά της πλωτής οδού κατά το υπόλοιπο τμήμα, είτε διά σιδηροδρόμου κατά το ένα τμήμα και διά της πλωτής ή της θαλάσσιας οδού κατά το υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής (Σαμπράκος,2017). Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, συνδυασμένη (διατροπική) μεταφορά είναι η μεταφορά μοναδοποιημένων φορτίων, με χρήση δύο ή περισσότερων μέσων μεταφοράς σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορικής αλυσίδας από αποστολέα σε παραλήπτη («πόρτα - πόρτα») . Συνεπώς κύριος σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι να διαπραγματευθεί ένα διαφορετικό τρόπο μεταφοράς, θεωρητικά είναι συνδυασμένη μεταφορά, διότι θα γίνει αλλαγή στα μεταφορικά μέσα, μέχρι να καταλήξει στον τελικό παραλήπτη, όμως το εμπορευματοκιβώτιο θα ανοιχθεί και θα γίνει μεταφόρτωση του εμπορεύματος σε επικαθήμενο αυτοκίνητο 13,6 LDM.